Un general american sfătuieşte Washingtonul: 'F-22 e bijuteria coroanei. Stoparea producției a fost o tragedie'

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-22 Raptor, USAF
F-22 Raptor, USAF

David Deptula, general în rezervă al Forțelor Aeriene ale SUA, cu peste 3.000 de ore de zbor, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește aeronavele F-22 Raptor.

Într-o analiză publicată pe site-ul Defense News, generalul american explică de ce SUA trebuie să acorde o atenție sporită aeronavelor F-22 Raptor, în contextul în care pe data de 15 mai Washingtonul a pierdut un Raptor care s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament.

Deptula e de părere că SUA au achiziționat prea puține F-22 Raptor, în număr de 187 de aeronave, față de 381 cât au solicitat forțele militare. Programul a fost sistat.

 

F-22, „bijuteria coroanei”

 

Însă generalul american consideră că în prezent aeronavele F-22 Raptor sunt „mai importante ca niciodată”, precizând că F-22 sunt „bijuteriile coroanei” pentru Statele Unite.

În acest sens, pilotul american e de părere că prăbușirea unui F-22, având în vedere numărul mic al acestora, ar trebui să ducă spre un amplu program de modernizare a aparatelor aflate în serviciu. Deptula e de părere că nici SUA, precum nici alte state, nu vor putea dezvolta o aeronavă atât de performantă precum F-22 în viitorul apropiat.

Generalul american menționează în analiza sa că „F-22 este cel mai mare factor de descurajare” al SUA. El precizează că deși există aeronave care au capacități importante și tehnologii moderne, nu există niciun avion în lume care să le aibă pe toate, cu excepția F-22, fapt ce îl face „unic”.

„F-22 e un campion al luptei aeriene”, e de părere generalul David Deptula. Iar pentru cei care pun la îndoială performanțele F-22, generalul le transmite că atât statele Aliate cât și cele rivale ale Americii urmăresc în permanență dezvoltarea capacităților similare cu care F-22 este înzestrat.

 

Un eventual conflict ar fi condus de F-22. Stoparea producției, o „tragedie”

 

În opinia sa, sistarea producției de F-22, la jumătatea programului, a fost o „tragedie”. Desigur, programul F-35, un avion conceput pentru a completa F-22, trebuie să învețe din aceste greșeli, e de părere Deptula. Astfel, având în vedere numărul mic de aparate F-22, generalul consideră că SUA trebuie să mărească achiziția aeronavelor F-35, în ciuda crizei financiare generată de coronavirus, criză care afectează și programele militare. El e de părere că investițiile în programe vechi precum F-16 sau F-15 nu reprezintă o soluție, cu toate că admite că aceste aparate vor rămâne o parte importantă din arsenalul militar al SUA.

În acest sens generalul Deptula crede că SUA ar trebuie să modernizeze cât mai rapid aeronavele F-22 Raptor și să înceapă cu upgradarea celor 33 de aparate de antrenament, din versiunea Block 20, la capacitate completă de luptă. Celor care ridică problema costurilor, generalul american le transmite că prețul de a nu avea întreaga flotă de F-22 la potențial maxim ar fi mult mai mare decât modernizarea tuturor aeronavelor.

„În cazul unui viitor conflict, aeronavele F-22 se vor afla în fruntea operațiunilor militare”, a conchis generalul David Deptula.

 

F-22 Raptor, printre cele mai performante aeronave militare construite vreodată

 

F-22 Raptor a fost unul dintre cele mai performante avioane de vânătoare din lume. Din păcate din cauza costurilor foarte ridicate, coroborat cu dezvoltarea aeronavelor de generația a V-a de către Rusia și China, dar și a faptului că SUA au interzis exportul aeronavelor, producția F-22 a fost stopată.

SUA s-au axat pe F-35, mai ieftin decât F-22. Prețul unui F-22, pe unitate, se ridică la aproximativ 150 de milioane de dolari. În comparație, costul pe unitate pentru F-35 a scăzut sub 100 de milioane de euro.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel