Un fost spion iugoslav condamnat pentru crimă a fost extrădat de Germania

Eduard Pascu |
Data publicării:
Josip Perkovic
Josip Perkovic

Un fost spion iugoslav condamnat de justiţia germană pentru uciderea în 1983 a unui disident croat a fost extrădat joi de Germania către Croaţia, unde urmează să ispăşească o pedeapsă de 30 de ani de închisoare, relatează AFP.

Josip Perkovic, un fost responsabil al serviciilor de informaţii din Iugoslavia comunistă şi fost şef al informaţiilor militare din Croaţia, "a fost plasat într-o închisoare din Zagreb", se menţionează într-un comunicat al Ministerului croat de Interne. În vârstă de 74 de ani, Josip Perkovic a ajuns la Zagreb cu un zbor regulat de la Munchen, potrivit televiziunii naţionale (HRT).

Crimă sadică



Justiţia germană i-a condamnat în 2016 pe ultimul şef al serviciilor de informaţii iugoslave Zdravko Mustac şi pe fostul său adjunct Josip Perkovic la închisoare pe viaţă. Ei au fost găsiţi vinovaţi de complicitate la "crima cu circumstanţe agravante" asupra unui disident croat, Stjepan Djurekovic. Justiţia croată a revizuit în 2018 dosarul lui Perkovic şi a redus pedeapsa la 30 de ani de închisoare, Croaţia neavând pedeapsa de închisoare pe viaţă. Procedura de extrădare a lui Zdravko Mustac este în curs.

Victima a fost ciuruită de gloanţe şi lovită cu o macetă de către trei atacatori neidentificaţi, într-un garaj care servea de imprimerie la Wolfratshausen, în apropiere de Munchen. Potrivit acuzării, mobilul crimei a fost reducerea la tăcere a lui Stjepan Djurekovic, care dispunea de informaţii compromiţătoare privind fiul unui responsabil politic iugoslav de prim-plan.

Disensiuni între Berlin și Zagreb



Zdravko Mustac şi Josip Perkovic au fost predaţi justiţiei germane în 2014, în virtutea unui mandat de arestare europeană căruia Croaţia, membră a UE din 2013, era obligată să se conformeze. Guvernul croat era totuşi împotriva judecării celor doi bărbaţi în Germania şi a votat, chiar înainte de aderarea la UE, o lege care interzicea transferul în străinătate a cetăţenilor săi pentru fapte comise înainte de august 2002.

Cazul a afectat o perioadă relaţiile între Zagreb şi Berlin şi, sub presiunea partenerilor săi europeni, Croaţia a amendat în final textul de lege.

Vezi și: Ungaria continuă modernizarea Armatei. Budapesta, divizie comună cu Croația

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel