Un fost atașat militar rus s-a dus la Deveselu ca simplu turist. Ion Petrescu: Băieții au făcut recunoașterile

EXCLUSIV

În cadrul emisiunii „Punctul militar”, care a avut loc în cursul acestei săptămâni la DefenseRomania, reputatul analist militar Ion Petrescu a discutat despre summitul NATO și summitul dintre președintele Joe Biden, liderul lumii libere și președintele rus Vladimir Putin, evenimente care au avut loc în această săptămână. Și, în cadrul emisiunii, Ion Petrescu a dat replica plângerilor ambasadei ruse cu privire la faptul că americanii nu i-au invitat niciodată la Deveselu.

Răspunsul vine în contextul în care Valery Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse în România, în cursul săptămânii trecute, a susținut o lungă conferință de presă în care abordând relațiile cu SUA, a dat exemplu bazei militare de la Deveselu unde, amintește ambasadorul rus, americanii nu i-au invitat niciodată pe ruși. În pofida faptului că ambasadorii altor state în țara noastră au fost invitați la Deveselu.

„Noi nu am vizitat niciodată Deveselu. Nu am fost invitați. În mandatul meu, relativ lung, am auzit de la alți colegi că ei au fost invitați să viziteze baza de la Deveselu. Noi (n.a. - rușii) nu am fost niciodată invitați”, preciza ambasadorul Kuzmin, în urmă cu câteva zile.

 

Ion Petrescu: Nu au fost invitați, dar s-au autoinvitat. Un fost atașat militar rus s-a dus ca turist la Deveselu. Băieții au făcut recunoașterile, nu numai din satelit

 

2. Baza milit... (baza-militara-deveselu-sua-romania_86899800.jpg)

Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy

În cadrul emisiunii noastre, analistul militar Ion Petrescu a comentat declarația lui Valery Kuzmin și ne-a dezvăluit un fapt cel puțin interesant. Un fost atașat militar rus a fost la Deveselu ca simplu turist.

„Nu au fost invitați, dar s-au autoinvitat. Un fost atașat militar rus s-a urcat în mașina personală și s-a dus ca simplu turist să vadă Deveselu, să se roage la biserica de acolo, probabil au verificat și la ce distanță și unde sunt americanii. Băieții au făcut recunoașterile, nu numai din satelit ci și din apropiere”, a dezvăluit Ion Petrescu, pentru DefenseRomania.

Întrebat când s-a întâmplat acest episod, analistul militar s-a rezumat la un răspuns diplomatic: „Relativ recent”. 

„Iar tot relativ recent în Craiova diplomații ruși au participat la o acțiune culturală care oferea legitimitate privind prezența lor acolo, un anumit trafic rutier inițial și ulterior. Deci ei își fac temele”, a conchis analistul militar.

În ceea ce privește declarațiile controversate ale ambasadorului Valery Kuzmin, analistul militar spune că „distinsul ambasador rus uită că aici este România, nu Republica Moldova, iar anumite gesturi pe care și le-a permis la Chișinău nu pot fi percepute decât inamicale”.

Amintim că Federația Rusă propune de mai mult timp SUA ca experții NATO să se deplaseze în Kaliningrad pentru a inspecta instalațiile Iskander, în timp ce rușii să aibă acces la instalațiile din România și Polonia, Moscova fiind îngrijorată că lansatoarele americane MK-41 din România pot fi utilizate în scopuri ofensive. Asta în pofida faptului că instalația din România are scop pur defensiv.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel