Un F-35 al Israelului a apărut din 'greșeală' pe radar

Tudor Curtifan / 26 ian 2020 / 12:41

Un avion F-35 al Forțelor Aeriene Israeliene a apărut dintr-o 'eroare' pe radarele civile în timpul unul zbor de antrenament.

Jerusalem Post informează că incidentul s-a petrecut în timp ce aeronava militară din generația a cincea efectua un zbor deasupra unei instalații nucleare. Zborul era unul de antrenament iar la exercițiu participau mai multe aeronave militare. 

Sursa citată spune că aeronava 'stealth' F-35 a apărut pe radarele civile dintr-o eroare a pilotului care a activat accidental un anumit sistem. În timpul misiunilor aeronavele militare folosesc trei coduri principale de comunicare, mai scrie media din Israel: un cod de deturnare, unul în cazul erorilor de transmisie iar altul în situații de urgență. Se pare că aeronava în cauză a activat codul de eroare de transmisie, fapt care a dus la apariția sa pe radarele civile.

În schimb, un purtător de cuvânt al Armatei Israelului a comentat incidentul care a avut loc în sudul țării, precizând că pilotul a fost nevoit să activeze codul respectiv, pentru a putea ține legătura cu celelalte aeronave participante la misiune, în urma unei erori la sistemul de comunicare. Armata israeliană a catalogat incidentul ca nefiind un 'eveniment excepțional'.

Presa din Israel amintește că un incident similar a avut loc în 2018, când o aeronavă a Forțelor Aeriene Israeliene a apărut pe radarele civile în timp ce se îndrepta spre Siria. La vremea respectivă s-a presupus că aeronava și-a făcut 'apariția' intenționat și a fost un mesaj transmis către Hezbollah.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy