Un F-35 al Israelului a apărut din 'greșeală' pe radar

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-35i Adir israeliene, foto: Lockheed Martin
F-35i Adir israeliene, foto: Lockheed Martin

Un avion F-35 al Forțelor Aeriene Israeliene a apărut dintr-o 'eroare' pe radarele civile în timpul unul zbor de antrenament.

Jerusalem Post informează că incidentul s-a petrecut în timp ce aeronava militară din generația a cincea efectua un zbor deasupra unei instalații nucleare. Zborul era unul de antrenament iar la exercițiu participau mai multe aeronave militare. 

Sursa citată spune că aeronava 'stealth' F-35 a apărut pe radarele civile dintr-o eroare a pilotului care a activat accidental un anumit sistem. În timpul misiunilor aeronavele militare folosesc trei coduri principale de comunicare, mai scrie media din Israel: un cod de deturnare, unul în cazul erorilor de transmisie iar altul în situații de urgență. Se pare că aeronava în cauză a activat codul de eroare de transmisie, fapt care a dus la apariția sa pe radarele civile.

În schimb, un purtător de cuvânt al Armatei Israelului a comentat incidentul care a avut loc în sudul țării, precizând că pilotul a fost nevoit să activeze codul respectiv, pentru a putea ține legătura cu celelalte aeronave participante la misiune, în urma unei erori la sistemul de comunicare. Armata israeliană a catalogat incidentul ca nefiind un 'eveniment excepțional'.

Presa din Israel amintește că un incident similar a avut loc în 2018, când o aeronavă a Forțelor Aeriene Israeliene a apărut pe radarele civile în timp ce se îndrepta spre Siria. La vremea respectivă s-a presupus că aeronava și-a făcut 'apariția' intenționat și a fost un mesaj transmis către Hezbollah.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel