Un F-16 american a reușit în premieră o actualizare online a softului de la bord chiar în timpul zborului

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 american, sursă foto: US Air Force
F-16 american, sursă foto: US Air Force

Pentru prima dată, un sistem de război electronic de la bordul unui F-16 Fighting Falcon a reușit o actualizare a software-ului în timpul zborului, în cadrul unei testări recente efectuate la Baza Aeriană Nellis ca parte a unei demonstrații privind funcționarea Sistemului avansat de management al luptei (Advanced Battle Management System - ABMS).

Astfel, un F-16 și-a actualizat fișierul care conține datele misiunii, cu informații transmise de la sute de kilometri distanță, folosind un sistem de comunicații prin satelit. Avionul F-16 Block 50C a reușit să primească o actualizare a fișierului cu datele misiunii transmisă de la Hill Software Integration Lab, să o proceseze și să încarce noile date în procesorul semnalelor de contramăsuri ALQ-213.

Prin acest test s-a dorit să se demonstreze că este posibil ca un pilot să își adapteze aproape în timp real sistemul de război electronic împotriva unor amenințări electronice (semnale) necunoscute anterior.

„Ingeniozitatea și abilitățile echipelor de testare de zbor și de programare au permis unui Viper să aterizeze cu capacități mai bune decât a decolat”, a declarat colonel Tim Bailey, manager de program, vorbind despre succesul testului. „Această minune tehnică a fost realizată cu sistemele existente în mare parte în flota de Viper, fără componente hardware. Acesta este un prim pas semnificativ!”.

 

Următorul pas pentru F-16 în SUA: Integrarea internetului de mare viteză la bordul avionului de vânătoare

 

„Credem că este pentru prima dată când un avion de vânătoare primește o actualizare de software și câștigă noi capacități în timpul zborului”, a adăugat colonelul Zachary Probst, pilot de test de zbor și comandantul Escadrilei 84 Testare și evaluare. „Aceasta este o mare problemă. Există o nevoie tactică de a putea actualiza rapid software-ul, în special fișierele de date ale misiunii, deoarece asta se leagă de capacitatea noastră de a ne identifica, găsi și a ne apăra împotriva sistemelor de atac ale inamicului".

Următorul pas este integrarea internetului de mare viteză la bordul F-16, permițând astfel accesul piloților F-16 la date dintr-un cloud clasificat.

Obiectivul final al programului constă în integrarea completă a ABMS la bordul F-16, ceea ce va îmbunătăți relevanța pe termen lung a aeronavei și va spori mult capacitățile avionului de luptă. În plus, programul va conecta și va integra capabilitățile Departamentul Apărării cu cele ale Forțelor Aeriene și Spațiale din SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel