Un distrugător al Chinei a îndreptat laserul către un avion P-8 al SUA

Tudor Curtifan |
Data publicării:

US Navy a anunțat că un distrugător chinez a îndreptat laserul militar către o aeronavă de supraveghere P-8.

Incidentul a avut loc în timpul unui zbor pe care aeronava americană îl efectua deasupra Oceanului Indian. US Army a denunțat acțiunea navei de război chineze ca fiind „nesigură” și „neprofesionistă”.

Într-un comunicat al Marinei, citat de CNN, reprezentanții armatei americane atrag atenția că îndreptarea laserelor militare către aeronave ar putea avea efecte negative asupra avioanelor, dar riscă să cauzeze și leziuni piloților. Astfel de sisteme dezvoltă un fascicul puternic de lumină care poate duce la orbirea temporară a piloților.

Oficiali americani din domeniul apărării au declarat pentru sursa citată că cel mai probabil va exista o reacție diplomatică din partea Statelor Unite.

 

Chinezii au mai îndreptat lasere spre aeronavele militare americane

 

Incidentul vine pe fondul tensiunilor militare dintre Statele Unite și China. Pentagonul a anunțat în repetate rânduri că Beijingul reprezintă o amenințare din ce în ce mai serioasă pentru securitatea în regiune, iar investițiile militare uriașe ale Chinei au ca scop obținerea dominației în zonă.

Americanii au amintit că acesta nu este primul incident de acest tip. În primăvara lui 2018 Washingtonul a depus o plângere formală pe adresa guvernului chinez după incidente repetate în care lasere chinezești au fost îndreptate către avioanele militare americane de la baza aeriană din Djibouti, în Africa.

Atunci, doi piloți ai unui avion C-130 au suferit leziuni minore la nivelul ochilor din cauza laserelor îndreptate asupra lor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel