Ultimatumul Turciei privind F-16. Nerăbdător, Erdogan amenință SUA cu Su-35 și Su-57 rusești sau Rafale franceze

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Un avion F-16 al Turciei, sursă foto: f-16.net
Un avion F-16 al Turciei, sursă foto: f-16.net

Turcia nu mai are răbdare în ceea ce privește F-16 Fighting Falcon Viper și pune presiune pe SUA. Președintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că Turcia nu va aștepta la nesfârșit ca SUA să se decidă și a amenințat că se va îndrepta spre Rafale franceze sau chiar avioane rusești. Amenințările cu privire la achiziția de Su-35 sau Su-57 rusești nu sunt noi însă.

Aviația militară reprezintă cea mai mare problemă a forțelor armate turce, iar problema s-a accentuat ca urmare a excluderii Turciei din programul Joint Strike Fighter (F-35 Lightning II) după ce Ankara a refuzat să renunțe la achiziția de sisteme rusești S-400.

În programul F-35, Turcia a achitat deja 1.4 miliarde de dolari pentru o comandă inițială ce ar fi trebuit să ajungă la 100 de avioane F-35. Un număr de aproximativ 6 aeronave au fost deja construite pentru turci, dar niciodată livrate. Ca urmare a defecțiunii turce și achiziționarea de sisteme S-400, aceste avioane au fost achiziționate de forțele americane.

Turcia a solicitat anul trecut ca SUA să-i vândă 40 de noi avioane de luptă F-16 Viper Block 70, cea mai modernă versiune de F-16 și 80 de kituri de modernizare pentru flota actuală de avioane F-16.

Deși achiziția a primit girul președintelui Joe Biden, luna trecută, Camera Reprezentanților a aprobat o lege inițiată chiar de democrați, care ar interzice vânzarea către Ankara, cu excepția cazului în care administrația Biden certifică faptul că acest lucru este esențial pentru securitatea națională a SUA. Amendamentul care îngreunează vânzarea a fost adoptat sub justificarea tensiunilor dintre Turcia și Grecia.

 

Turcia arată pisica SUA și amenință că va achiziționa avioane rusești Su-35 sau Su-57

 

Nerăbdător, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat din nou SUA că dacă achiziția de F-16 Fighting Falcon va pica, Turcia se va îndrepta spre aeronave rusești, franceze sau britanice. Fără să numească, Erdogan a făcut referire la Su-35, Rafale și Eurofighter.

În ceea ce privește achiziția de Rafale e foarte greu de crezut că acest lucru s-ar putea concretiza în contextul în care Franța nu doar că vinde Greciei avioane Rafale și tehnică navală, dar și-a exprimat într-un mod categoric susținerea diplomatică și militară față de Atena în disputa cu Ankara.

CITEȘTE ȘI: Franța va interveni militar în favoarea Greciei în cazul ipotetic în care Turcia va trece de la amenințare la atac

Potrivit Daily Sabah, în cursul acestei zile, Erdogan a amenințat că dacă SUA nu vor respecta promisiunea de a vinde F-16, turcii se vor reorienta.

Erdogan a amintit că președintele Joe Biden a promis tranzacția în luna iunie, aflându-ne deja în septembrie.

Exprimându-și speranța că SUA nu „duc de nas Turcia”, Erdogan a adăugat: „Statele Unite ale Americii nu sunt singurele care vând avioane de luptă în lume. Marea Britanie, Franța sau Rusia vând și ele”, a completat amenințător Erdogan.

„Este posibil să cumpărăm din altă parte avioane (n.r. - nu din SUA)”, a conchis președintele Turciei.

Amintim că în 2019, Erdogan, însoţit de omologul său rus Vladimir Putin, a inspectat şi modelul Su-35 chiar la Moscova în cadrul expoziției MAKS-2019. 

Încă de atunci Turcia a amenințat că va achiziționa avioane rusești.  ''De ce nu? Nu am venit degeaba în Rusia'', le-a răspuns Erdogan jurnaliştilor în 2019 în momentul în care a fost întrebat dacă Turcia ia în calcul achiziția de avioane de luptă rusești.

CITEȘTE ȘI: Turcia spune că nu va cumpăra avioane F-16 din SUA dacă se impun condiții pentru utilizare acestora

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel