UE. Reapariția naționalismului și ascensiunea Rusiei

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Ascensiunea Rusiei, ca o coincidență, este strâns legată de reapariția naționalismului la nivelul Uniunii Europene și criza din sânul acesteia.

Semnarea Tratatului de la Maastricht (1992) prin care se puneau bazele unei Uniuni Europene extrem de puternice, ascensiunea uniunii, trecerea la moneada unică, piața unică, toate indicau că UE se îndreaptă spre o federalizare. Analizând perioada, se poate observa că exact în acești ani URSS se prăbușește iar Rusia este vlăguită de putere și forță.

Practic, revenirea Rusiei în prim planul peisajului european, coincide cu creșterea naționalismului în Europa. Dacă în anii '90 cetățeanul german sau francez nu a părut deranjat că dispare marca sau francul, azi, după resuscitarea naționalismului nu putem să nu ne întrebăm ce s-ar întâmpla dacă s-ar decide trecerea la o monedă unică europeană?

Astăzi ne confruntăm cu o creștere vădită a naționalismului care conincide cu ascensiunea și revenirea Rusiei. Pentru că beneficiarul naționalismului în Europa nu poate fi decât Rusia. Practic slăbirea UE și reapariția naționalismului blochează drumul UE spre federalizare, lăsând în urmă o serie de puteri mici ce ajung să se învrăjbească între ele. Finanțarea de către Rusia a Frontului Național, partidul ultranaționalist pe care Marine Le Pen îl reprezintă, e cel mai vizibil exemplu, multe rămănând încă ”ascunse” și nevăzute. Crearea unor curente naționaliste și ostile integrării europene, bineînțeles, fără dovezi în acest sens care să indice o implicare a Kremlinului, folosește Rusiei iar acest aspect nu poate fi negat.

UE rămâne indiscutabil cel mai important proiect pe care care Europa l-a cunoscut. Dar UE e nevoită astăzi să își schimbe politica și să readucă integrării europene forța care a consolidat-o.

[citeste si]

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel