UE nu a reușit să ajungă la un acord cu privire la plafonul prețului gazelor

 Kadri SIMSON (comisarul european pentru energie), Jozef SÍKELA (ministrul industriei și comerțului, Republica Cehă)
Kadri SIMSON (comisarul european pentru energie), Jozef SÍKELA (ministrul industriei și comerțului, Republica Cehă)

Miniștrii Energiei ai Uniunii Europene, reuniți marți la Bruxelles, nu au reușit să ajungă la un acord final privind limitarea prețurilor la gaze naturale pe întreg teritoriul uniunii, fiind convocată o nouă ședință extraordinară pentru luni, 19 decembrie.

Răspunzând solicitărilor repetate din partea unor țări, Comisia Europeană a propus plafonarea prețurilor în noiembrie ca nou răspuns al UE la creșterea prețurilor la gaze cauzată de războiul din Ucraina.

Executivul comunitar a propus plafonarea, pentru un an, a preţurilor la gaze atunci când preţurile la hub-ul de gaze TTF ar depăşi nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutiv şi atunci când preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro faţă de preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare.

Cu membrii profund împărțiți cu privire la detaliile plafonului propus, reuniunea de marți nu a produs o decizie finală, lăsând miniștrii energiei din UE să încerce din nou un acord pe 19 decembrie.

"Am făcut progrese, dar nu am terminat încă. Nu toate întrebările pot primi răspuns astăzi", a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, după întâlnirea, care a durat ore întregi.

Membrii, inclusiv Germania, Austria și Țările de Jos, se tem că limitarea prețurilor gazelor ar putea devia aprovizionarea atât de necesară în afara Europei și ar putea perturba funcționarea piețelor de energie.

 

Virgil Popescu: Miniştrii Energiei din UE nu au ajuns la un acord cu privire la valoarea plafonului preţului la gaze

 

Miniştrii Energiei din UE nu au ajuns la un acord cu privire la valoarea plafonului şi la alte elemente din mecanismul de corecţie a preţului gazului natural, la nivelul UE, a anunţat miercuri ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"Am participat la reuniunea extraordinară a Consiliului miniştrilor Energiei, la Bruxelles. După două zile de discuţii şi negocieri lucrările s-au finalizat aseară târziu, dar nu am ajuns la un acord cu privire la valoarea plafonului şi la alte elemente din mecanismul de corecţie a preţului gazului natural, la nivelul Uniunii Europene", a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

"România, alături de Spania, Italia, Belgia, Grecia, Bulgaria, Slovacia, Polonia, Lituania şi Slovenia susţin un plafon rezonabil pe preţ care să nu dea un semnal în piaţă de creştere a preţului, ci din contră să ajute la stabilizarea acestuia la valori rezonabile. Vom negocia şi în zilele următoare pentru a putea ajunge la un consens", a subliniat ministrul Energiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel