Ucrainenii au primit o versiune specială a M1A1 Abrams (Foto/Video): Tancurile sunt echipate cu un kit de blindaj ARAT

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Cel puțin un tanc M1 Abrams aflat în dotarea Forțelor Armate Ucrainene a fost echipat cu un kit de blindaj reactiv exploziv, atestă o fotografie publicată online. Mai exact, un scurt material video arată un tanc M1A1SA Abrams echipat cu un set din prima generație de plăci de armură reactivă Abrams Reactive Armor Tiles (ARAT), sau pur și simplu ARAT-1. Tancurile M1 Abrams oferite ucrainenilor rareori intră în lumina reflectoarelor sau apar informaţii despre ele în mass-media, iar acesta este unul dintre acele puţine situaţii în care putem observa nivelul de echipare pe care îl au tancurile americane ajunse pe frontul din Ucraina.

 

O înregistrare video provenită din surse ucrainene arată o variantă îmbunătățită a tancurilor M1A1SA Abrams furnizate Ucrainei de către SUA. Este vorba despre integrarea protecției dinamice. Potrivit experților, blocurile de protecție dinamică sunt prima generație a ARAT [Abrams Reactive Armor Tiles].

Youtube video image

În imaginile prezentate, se poate observa că blocurile de protecție dinamică ARAT au fost instalate pe "șorțurile" tancurilor, care acoperă de obicei corpul tancului. În mod neașteptat, aceste componente de protecție nu au fost observate pe alte porțiuni vitale, cum ar fi extensiile frontale și laterale ale turelei sau partea frontală a carenei. Aceste puncte sunt însă proiectate pentru a permite instalarea unor astfel de elemente de protecție. 

Acest standard de echipare este în conformitate cu cel al tancurilor americane M1A1SA Abrams, unde blindajul reactiv, similar cu cel al omologilor lor ucraineni, este rar întâlnit în alte locuri, cu excepția "șorțurilor" laterale. Un detaliu important de reținut - tancurile M1A1SA Abrams au fost date inițial Ucrainei fără sisteme de protecție dinamică, similar condițiilor stabilite pentru vehiculele de luptă pentru infanterie Bradley. Dar, ulterior, s-a luat decizia de a le dota cu elemente suplimentare de blindaj.

 

Despre sistemul ARAT

 

Având la bază rezultatele experiențelor acumulate pe câmpul de luptă din Irak, în 2004, sistemul dinamic de protecție Abrams Reactive Armor Tiles [ARAT] a fost creat în mod deosebit pentru a proteja tancurile Abrams M1A1 și M1A2. Construcția să se bazează pe sistemul de armuri reactive Bradley Reactive Armor Tiles (BRAT), un sistem defensiv robust utilizat pentru vehiculele de infanterie Bradley. 

În prima să generație, denumită ARAT-1, au fost încorporate modulele cunoscute sub numele de M19. Deși informaţii exacte despre caracteristicile sale rămân nedezvăluite, se presupune că protecția dinamică ARAT poate proteja tancul împotriva muniției cumulative, oferind niveluri de protecție de până la 70% din blindajul primar al tancului.

Se presupune că M19 poate proteja partea laterală a tancului de muniția cumulativă cu o putere de penetrare de aproximativ 500-550 de milimetri. Protecția poate fi instalată rapid manual, iar elementele afectate pot fi înlocuite rapid pe câmpul de luptă. Kitul îndeplinește cerințele standardului militar de protecţie MIL-STD 2105.


Toate cele 31 de tancuri Abrams au ajuns în Ucraina


Ultimul lot din cele 31 de tancuri M1A1 Abrams, fabricate în SUA și alocate Kievului de către administrația Biden, a ajuns pe teritoriul Ucrainei. Acest lucru a fost confirmat de armata americană la 16 octombrie anul trecut. 

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Armatei SUA din Europa și Africa, colonelul Martin O'Donnell, a dezvăluit atunci că întregul grup de militari ucraineni care a participat la un program de instruire pe aceste tancuri cu forțele americane staționate în Germania s-a revenit acasă, împreună cu o cantitate crucială de muniție și piese de schimb pentru aceste tancuri. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel