Ucrainenii, aproape de o mare victorie ”de etapă”: Atac surpriză asupra unui punct logistic, vital pentru ruși. ”Dacă pierd Kreminna, ar însemna prăbușirea întregii linii de apărare”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhii Haidai, a declarat că forțele ruse au suferit pierderi semnificative la Kreminna, dar încă aduc cantități uriașe de rezerve și echipamente.

Un asalt puternic al rușilor asupra orașului Bahmut a eșuat în mare măsură, în ciuda faptului că Moscova a recurs la tactici sângeroase din Primul Război Mondial, au anunțat serviciile militare britanice. Analiștii estimează că Bahmut, care oferă un avantaj strategic minor, în comparație cu forțele angajate în luptă, a devenit o țintă simbolică pentru Vladimir Putin, care este disperat să încheie anul cu o victorie.

Dar în timp ce forțele militare ale Moscovei se concentrează pe cucerirea localității Bahmut, forțele ucrainene par să fi fost mai aproape de recucerirea orașului Kreminna, scrie TheGuardian.

Ucrainenii încearcă să-i surprindă pe invadatori și desfășoară o serie de atacuri surpriză la Kreminna - o „arteră” logistică care leagă localitatea Svatove de orașele Lisiceansk și Severodonețk și aprovizionează unități rusești din regiunea Lugansk.

Serhii Haidai, a declarat luni că o parte a comandamentului rus din Kreminna s-a retras în orașul Rubijne, la câteva mile spre sud-est. Totuși, informația nu a putut fi verificată.

Totuși, mișcările cu adevărat importante par a avea loc în zona localității Kreminna, poarta de acces către centrele industriale din Donbas, notează  și NYT

Forțele ruse au preluat controlul în Kreminna la aproape două luni după invadarea Ucrainei, iar o descoperire pe porțiunea Svatove-Lisiceansk ar amenința întregul front și ar anula progresele rusești în regiune.

Surse ruse și ucrainene de pe Telegram au raportat bombardarea intensă a pozițiilor rusești din Kreminna și au declarat că forțele ucrainene se apropie de suburbiile orașului, înaintând de pe autostrada R-66, spre nord și din pădure, spre vest.

Forțele armate ucrainene au fost localizate ieri la aproximativ 20 de kilometri de Kremina.

Totuși, guvernatorul regiunii Luhansk parțial ocupată, Serhii Haidai, a negat rapid informațiile privind eliberarea orașului, apărute pe rețelele de socializare, și a cerut răbdare.

„Informațiile că armata noastră a eliberat deja Kremina nu sunt adevărate, dar luptele au loc în apropierea orașului și pot spune că comanda eșalonului rus, care era staționat la Kremina, a fost mutată acum la Rubijne”, a spus Haidai.

Foto: Brigada 30 Mecanizată, dislocată la Bahmut

Guvernatorul regiunii Luhansk a adăugat că forțele ruse au suferit pierderi semnificative, dar încă aduc cantități uriașe de rezerve și echipamente pentru că înțeleg că dacă vor pierde Kremina, întreaga linie de apărare se va prăbuși practic.

Kremina este situată la doar 25 de kilometri nord-vest de Severodonețk, un oraș mare din regiunea Luhansk, care a fost ocupat de trupele ruse în iunie.

 

Situație pe muchie de cuțit

 

În weekend, forțele ruse au jefuit case și au ars documente în Kreminna, ceea ce până acum a fost întotdeauna un semn al eliberării iminente de sub ocupația rusă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni să se pregătească pentru noi provocări rusești cu rachete.

"Bahmut, Kreminna și alte zone din Donbas necesită acum forță și concentrare maximă. Situația acolo este dificilă, dureroasă. Ocupatorii folosesc toate resursele pe care le au la dispoziție, care sunt resurse semnificative, pentru a obține măcar ceva progres", a spus Zelenski.

Foto: Brigada 30 Mecanizată, dislocată la Bahmut

Forțele ruse, de-a lungul liniei Svatov-Kreminna, sunt formate din personal mobilizat din regiunea Moscova, precum și din militari ai Diviziei motorizate 144, a Armatei 20 din Districtul Militar de Vest și a Armatei 8 din Districtul Militar de Sud.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) subliniază că această grupare complexă de forțe sugerează că forțele ruse își retrag trupele din diferite puncte de pe câmpul de luptă pentru a umple golurile de pe linia Svatove-Kreminna și a compensa pierderile unităților militare ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel