”Ucraina trebuie să devină pe deplin interoperabilă cu Alianța”. Stoltenberg se așteaptă la un acord în NATO

Foto: Jens Stoltenberg / flickr,  Estonian Presidency
Foto: Jens Stoltenberg / flickr, Estonian Presidency

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că se așteaptă ca aliații să cadă de acord asupra unui program multianual pentru a ajuta Ucraina să îndeplinească standardele alianței la următoarea întâlnire de la Vilnius.

„Ma aștept să cădem de acord asupra unui program multianual în care vom lucra pentru a ajuta Ucraina în tranziția de la standardele, doctrinele și echipamentele din epoca sovietică” la cele ale NATO și ca acea țară să devină pe deplin interoperabilă cu alianța”, a spus Stoltenberg într-un mesaj video la summitul democrat de la Copenhaga.

„Astfel, vom ajuta Ucraina să adere la NATO”, a adăugat SG NATO. Aliații se vor reuni pe 11 și 12 iunie pentru o întâlnire la summit la Vilnius.

Ucraina urmărește aderarea la NATO prin achiziționarea de arme avansate de la aliații occidentali pentru a lupta împotriva unei invazii ruse.

Stoltenberg a mai spus că intenționează să demisioneze din funcția de secretar general al NATO când mandatul său se încheie în octombrie.

"Am spus clar că voi pleca în această toamnă. Voi fi stat aproape de două ori mai mult decât era planificat inițial. Sunt pe deplin concentrat pe această sarcină. până când mandatul meu se încheie în octombrie.”

 

Purtătorul de cuvânt al premierului Sunak: Marea Britanie nu are de gând să trimită avioane în Ucraina

 

Marea Britanie nu are de gând să trimită avioane de luptă în Ucraina, deoarece armata ucraineană a indicat că ar fi bucuroasă să folosească avioane F-16, a declarat luni purtătorul de cuvânt al premierului Rishi Sunak .

Întrebat dacă Marea Britanie va trimite avioane de luptă în Ucraina, purtătorul de cuvânt a spus: „Nu există planuri de a face acest lucru”.

„Ucrainenii au decis să antreneze piloți pe F-16 și știți că RAF nu îi folosește”, a spus el, în timp ce președintele ucrainean Volodymyr Zelensky vizitează Marea Britanie și cere Occidentului să trimită avioane de luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel