Ucraina spune că sprijinul Occidentului a făcut ca strategia de intimidare a Rusiei să eșueze

Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a salutat vineri sprijinul oferit de Occident Kievului în faţa temerilor privind o ofensivă a Rusiei, ceea ce a permis în opinia sa ca 'strategia de intimidare' a Moscovei să eşueze, relatează Agerpres, care citează AFP.

În contextul în care Kievul a primit în această săptămână vizita liderilor britanic, polonez, turc şi olandez şi se pregăteşte să îl primească marţi pe preşedintele francez Emmanuel Macron, "valul de delegaţii străine în vizită în Ucraina împiedică Rusia să exacerbeze situaţia şi mai mult din punct de vedere al securităţii", a declarat şeful diplomaţiei ucrainene într-o conferinţă de presă.

"În ciuda ameninţărilor (...), partenerii noştri cred în Ucraina, ceea ce înseamnă că strategia de intimidare a Moscovei nu funcţionează. Rusia a pierdut partea asta", a declarat el.

Vizitele liderilor străini "reduc semnificativ provocările de securitate cu care ne confruntăm şi strică jocul Kremlinului", a mai spus Kuleba.

 

Moscova a desfăşurat zeci de mii de militari în ultimele luni la frontiera cu Ucraina



Moscova a desfăşurat zeci de mii de militari în ultimele luni la frontiera cu Ucraina, ceea ce pentru Occident este semnalul că se pregăteşte o operaţiune militară de anvergură. Rusia dezminte că ar plănui o invazie.

Kremlinul susţine în schimb că NATO ameninţă securitatea Rusiei şi cere, pentru reducerea tensiunilor, oprirea politicii de extindere a Alianţei şi retragerea sa din Europa de Est. Europenii şi americanii refuză acest lucru.

Tensiunile rămân puternice. Washingtonul a susţinut joi că are dovezi, fără a le putea prezenta, că Moscova pregăteşte un material video cu un fals atac ucrainean, pretext pentru a invada Ucraina.

Kuleba a precizat că a fost informat în avans de Washington de publicarea acestor informaţii, care "nu surprind" Kievul.

"Am văzut din 2014 numeroase acţiuni insidioase ale Rusiei, am văzut că ei nu se feresc de nimic atunci când încearcă să monteze falsuri şi să acuze Ucraina", a afirmat el.

"Este foarte important ca astfel de planuri (...) să fie scoase la lumină şi că putem astfel să le contracarăm", a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.

Conform Pentagonului, Rusia ar putea astfel produce "un video de propagandă extrem de dur, care ar arăta cadavre şi actori jucând roluri de persoane în doliu, precum şi imagini cu locuri distruse de echipamente militare ucrainene sau occidentale".

Kremlinul a făcut apel ca afirmaţiile SUA să nu fie luate în serios.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel