Ucraina și-a scos dronele maritime la vânătoare în Marea Neagră. Rușii susțin că au distrus încă două drone de suprafață ale Ucrainei

Ionel Copcea |
Data publicării:
Dronă maritimă ucraineană. Foto: www.hisutton.com
Dronă maritimă ucraineană. Foto: www.hisutton.com

Pentru a treia zi consecutiv, pe 15.09.2023, reprezentanții militari ruși a anunțat că forțele Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) s-au confruntat cu atacuri ale dronelor maritime ucrainene. Astfel, după cum susțin aceștia, alte două drone de acest tip au fost distruse în partea de sud-vest a acvatoriului Mării Negre.

“În ultimele 24 de ore, forțele FRMN au descoperit și distrus două drone maritime aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei, în partea de sud-vest a Mării Negre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupării de trupe Sud din zona operației militare speciale. 

Anterior, în cursul dimineții, Ministerul rus al Apărării anunțase că nava mică purtătoare de rachete Askold a FRMN a distrus o dronă maritimă ucraineană în Marea Neagră.

“În această dimineață, echipajul navei mici purtătoare de rachete Askold din compunerea FRMN a descoperit în Marea Neagră o dronă maritimă aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei. Aceasta a fost distrusă cu foc de către armamentele standard de la bordul navei”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Tass.

Cu o zi înainte, pe 14.09.2023, reprezentanții Ministerului rus al Apărării au informat că forțele FRMN au distrus șase drone maritime ucrainene în Marea Neagră. Una dintre acestea a fost eliminată de către echipajul navei pe pernă de aer Samum, iar alte cinci de nava de patrulare Serghei Kotov.

 

Ucrainenii au atacat nave ruse, inclusiv Vasili Bykov, cel mai probabil aflată în timpul testelor pe mare

 

De asemenea, pe 13 septembrie, partea rusă a susținut că asupra navei de patrulare Vasili Bykov din compunerea FRMN a fost executat un atac cu trei drone maritime ucrainene. În aceeași zi, Aviația navală a FRMN a descoperit și distrus alte trei drone maritime ucrainene în acvatoriul Mării Negre.

Comentariul autorului: Este interesant de remarcat faptul că nava mică purtătoare de rachete Askold este a doua navă Proiect 22800 din clasa Karakurt construită pentru FRMN, dar aceasta nu a fost încă introdusă în mod oficial în compunerea flotei, urmând ca acest lucru să se întâmple în cursul acestui an. Probabil că nava a fost atacată în timpul testelor pe mare.

În ceea ce privește dronele maritime ucrainene, se poate constata faptul că acestea apar din ce în ce mai des în Marea Neagră și amenință navele de luptă rusești, în special în zona de sud-vest a mării, unde acestea asigură securitatea navigației pentru navele civile și protecția gazoductelor ce traversează marea în direcția Turciei.

Reprezentanții ucraineni au susținut că, pe 14 septembrie, dronele maritime au avariat două nave de patrulare rusești din clasa Vasili Bykov. Deocamdată însă, aceste informații nu au fost confirmate de către partea rusă, iar materialele video apărute pe rețelele de socializare nu sunt concludente.

 

Ucrainenii au atacat și baza rusă din Sevastopol cu drone maritime și rachete Storm Shadow, unde au făcut ravagii

 

Armata ucraineană a transmis în această săptămână că a efectuat, miercuri dimineaţă, un atac cu rachete asupra unui şantier naval din portul Sevastopol, din Crimeea şi că două nave de luptă au fost grav avariate. Militarii ucraineni nu au spus ce rachete au fost folosite. Sky News a relatat că atacurile au fost realizate cu rachete de croazieră Storm Shadow, furnizate de Marea Britanie, lansate de avioane de război ucrainene.

În timpul atacului efectuat de ucraineni asupra navelor rusești din Portul Sevastopolul ocupat temporar, la 13 septembrie, a fost distrusă, în special, nava mare de desant Minsk, Proiectul 775. Ucrainenii au lovit și submarinul rus Rostov pe Don, în urma celui mai de succes atac realizat împotriva Rusiei în Crimeea ocupată, cu pagube uriașe pentru Marina rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel