Ucraina: Riscul debarcării desantului maritim al Rusiei la Odesa se menține în continuare ridicat

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit evaluărilor Comandamentului operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, riscurile privind debarcarea desantului maritim rusesc pe litoralul Regiunii Odesa și executarea unor lovituri cu rachete asupra orașului rămân în continuare ridicate.

Reprezentanții armatei ucrainene își fundamentează aceste concluzii prin prezența în acvatoriul Mării Negre a șase nave mari de desant rusești, precum și a două nave de luptă dotate cu rachete de croazieră Kalibr. În plus, aceștia au remarcat transferul de echipamente militare și furnizarea de arme rusești către Insula Șerpilor din Marea Neagră.

De altfel, partea rusă a confirmat și ea în ultimul timp că, în cadrul “operațiunii militare speciale” vizează “eliberarea sudului Ucrainei, inclusiv a Regiunilor Nikolaev și Odesa”.

Reprezentanții ruși consideră că localitatea Odesa, unde se află cel mai mare port din Ucraina, este un punct strategic important. În opinia acestora, orașul poate fi folosit de autoritățile de la Kiev, între altele pentru aprovizionarea cu armament din străinătate.

Potrivit oficialilor militari ruși, există riscul ca în Odesa să intre militarii NATO, dacă nu vor fi debarcate trupele ruse și localitatea nu va fi eliberată în viitorul apropiat. După cum au remarcat aceștia, Occidentul propagă deja ideea “unei foamete iminente”, în special în Orientul Mijlociu și Africa, din cauza cerealelor blocate în portul Odesa.

O serie de experți ruși apreciază că personalul militar din statele membre NATO ar putea ocupa orașul sub auspiciile ONU, desfășurând o operațiune de menținere a păcii pentru “a salva lumea de foamete”.

Comentariul autorului: Deși a amânat-o de mai multe ori, considerând că nu sunt îndeplinite condițiile necesare pentru executarea acesteia, este posibil ca, până la urmă, Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) să fie nevoită să desfășoare o operație de debarcare a desantului maritim în apropiere de Odesa, cu toate riscurile pe care aceasta le implică.

La un moment dat, părea mai avantajoasă avansarea către Odesa pe uscat, cu trupele pătrunse în Ucraina din nordul Peninsulei Crimeea, care au cucerit anterior Regiunea Herson. Cu toate că este mai puțin riscantă, o astfel de operațiune ar necesita mai mult timp, deoarece ar trebui preluată mai întâi Regiunea Nikolaev.

În aceste condiții, soluția cea mai la îndemână rămâne debarcarea desantului maritim. Însă, pentru evitarea unor dezastre de proporții pentru trupele ruse, va fi necesară o pregătire inițială. Acest lucru va presupune distrugerea mijloacelor de ripostă ucrainene din Regiunea Odesa prin atacuri succesive cu rachete lansate de pe mare și din aer. Ulterior, debarcarea desantului maritim ar putea fi combinată cu o debarcare a desantului aerian tactic, pentru a crește șansele de succes.

Rămâne de văzut însă dacă partea rusă mai este dispusă să riște noi pierderi însemnate pentru a cuceri Odesa dinspre mare sau va aștepta finalizarea ostilităților în regiunile din Donbas, pentru a redirecționa trupele spre Nikolaev și Odesa.  

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel