Ucraina vrea o modernizare majoră a Flotei sale din Marea Neagră | Obiectiviul: Spargerea blocadei ruse în regiune

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ucraina are în plan o modernizare majoră a flotei sale din Marea Neagră până în 2035, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, asigurând că deja primele rezultate ale acestor eforturi cetăţenii ucraineni le vor putea vedea în data de 24 august de Ziua independenţei Ucrainei, potrivit agenţiilor de presă DPA şi Ukrinform.

'Sarcina noastră este de a construi o flotă profesionistă şi puternică, capabilă să opună ripostă oricărui adversar', a declarat Zelenski (43 de ani) într-un interviu acordat joi mai multor media ucrainene.

'Lucrăm la asta. Acest efort este destul de îndelungat, dar rezultatele primei etape le veţi putea vedea deja pe 24 august. Suntem un stat paşnic, dar trebuie să fim pregătiţi pentru orice fel de evoluţii', a spus în continuare preşedintele ucrainean, specificând că proiectul prevede dotarea marinei ucrainene cu nave de război de mici dimensiuni, vedete rapide şi submarine.

Totodată, Zelenski a anunţat demararea în curând a construcţiei unei noi baze navale ucrainene la Berdiansk.

'Ne pregătim să spargem blocada în regiunea Mării Negre', a spus el, referindu-se la prezenţa dominantă a Rusiei, precizează Agerpres.

În proiectul modernizării forţelor navale, autorităţile ucrainene se bazează pe sprijinul Uniunii Europene, Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii, a subliniat preşedintele Zelenski.

Odată cu anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, Ucraina a pierdut Sevastopolul, cel mai important port utilizat de flota sa.

Construcţia navală ucraineană este în decrepitudine de ani de zile din lipsă de comenzi.

În luna iunie, un tribunal a declarat falimentul şantierului naval tradiţional din Mykolayiv. În perioada sovietică, aici se contruiau crucişătoare, nave sovietice asemănătoare portavioanelor occidentale, între care portavionul Admiral Kuzneţov, în prezent singurul portavion al marinei ruse.

La ora actuală, Kievul cumpără nave scoase din uz din SUA şi Marea Britanie. Ucraina ceruse Germaniei nave de război.

Potrivit unui anunţ făcut în luna iulie, nave de război ucrainene ar urma să fie construite la şantiere navale în Turcia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel