Ucraina își întărește flota de “țânțari” din Marea Azov transportând navele pe uscat

Cătălin Costea |
Data publicării:

Portalul militar ucrainean mil.in.ua a informat că, pe 22 septembrie, un convoi de autotractoare cu echipamente grele și vehicule speciale a ajuns în portul Berdyansk de la Marea Azov. Transportul a asigurat deplasarea pe uscat a încă două vedete blindate de artilerie ale Forțelor Navale din Ucraina.

Acesta reprezintă cel de-al treilea transfer reușit de nave al Forțelor Navale ucrainene în Marea Azov, primele două fiind efectuate pe mare, în septembrie 2018. Atunci au fost aduse cu succes, de la Odesa, vedetele “Lubny” și “Kremenchuk”, într-un prim transport, și vedetele „Korets” și „Donbass” în cele de-al doilea. Ulterior, în noiembrie 2018, a mai fost efectuată o încercare de transport pe mare, însă acesta s-a soldat cu incidentul din Strâmtoarea Kerci, în urma căruia vedetele “Berdyansk” și “Nikopol”, precum și remorcherul “Yani Kapu” au fost atacate și capturate cu tot cu echipaje de către Poliția de frontieră rusă.

2. -imagine fara descriere- (ucraina_nava_2_50874700.jpeg)

Comentariul autorului: De la evenimentul din 28 noiembrie 2018 din zona Kerci, Ucraina a renunțat la utilizarea traseului naval pentru aducerea vedetelor în Marea Azov. Kievul a decis asta în special pentru a evita să aplice regulile impuse de Rusia la tranzitarea Strâmtorii Kerci și trecerea pe sub Podul Crimeea, a căror acceptare ar echivala cu recunoașterea autorității ruse asupra apelor internaționale sau interne comune din această zonă.

Conform noii strategii de dezvoltare a Forțelor Navale ale Ucrainei, în Marea Azov, la Berdyansk, în zona neutilizată a portului comercial, va fi creată Baza Navală “Est” a Forțelor Navale ucrainene. În acest scop se desfășoară transferul unui divizion de vedete blindate de artilerie de la Baza Navală “Sud, din Odesa, precum și crearea a două noi divizioane de nave mici, dintre care unul pe baza vedetelor de patrulare “Mark VI” transferate din Statele Unite.

Pe lângă componenta navală bazată exclusiv pe nave mici, dar cu putere de foc și manevrabilitate crescute, numite și “țînțari” în jargonul militar, Baza Navală “Est” va avea în componență o unitate antisabotaj, structuri de forțe de sprijin și, probabil, va include batalionul de infanterie marină și divizionul de artilerie existente deja în oraș.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel