Ucraina finalizează documentele strategice de conducere militară. Rusia este considerată stat agresor

Cătălin Costea |
Data publicării:
Armata Ucrainei, sursă foto: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook
Armata Ucrainei, sursă foto: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook

Pe 11 mai, Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat prin vocea ministrului Andriy Taran că este în curs de finalizare elaborarea a două documente conceptuale cheie pentru apărarea țării, respectiv a Buletinului Strategic al Apărării și Planului de Apărare al Ucrainei.

Ministrul a declarat că, în scopul realizării obiectivelor Strategiei, Ministerul Apărării împreună cu parlamentarii ucraineni au elaborat o serie de proiecte de lege, fiind precizat în special proiectele pentru modificarea legilor: “Cu privire la Apărarea teritorială a Ucrainei”, “Cu privire la serviciile de informații”, “Cu privire la apărarea Ucrainei” și  “Cu privire la Forțele Armate ale Ucrainei”.

Potrivit ministrul Apărării, în actuala Strategie de securitate națională, principala amenințare sistemică și pe termen lung pentru securitatea națională este considerată Federația Rusă.

„Pot identifica trei modalități de a atinge obiectivele Strategiei de securitate națională: reformarea Forțelor Armate și a întregului sector de apărare al Ucrainei în conformitate cu principiile și abordările NATO; controlul civil democratic și consolidarea acestuia; dezvoltarea capacității de luptă a tuturor componentelor forțelor de apărare. În acest scop, Ministerul Apărării reînarmează armata ucraineană, achiziționând echipamente militare moderne care sunt compatibile cu cele ale armatelor statelor membre NATO. Și, la rândul nostru, acest lucru ne va permite să acționăm împreună pe câmpul de luptă, a declarat textual Andriy Taran.

Ministrul Apărării a făcut în mod separat referire la necesitatea dezvoltării infrastructurii și construcției de facilități pentru unitățile militare, în special pentru cele formate după 2014 pentru care nu au fost încă alocate cazărmi permanente.

Comentariul autorului: Elaborarea de către Ministerul ucrainean al Apărări a celor două documente strategice de apărare a fost determinată de aprobarea, la sfârșitul lunii martie, a documentului privind noua Strategie de securitate națională a Ucrainei.

Documentele vor trebui să se înscrie în direcțiile stabilite de Strategie, însă aceasta, odată cu stabilirea Rusiei ca stat agresor, nu mai precizează dacă pentru declanșarea stării de război este nevoie ca inamicul să încalce granița de stat, întrucât se consideră că acest lucru s-a întâmplat deja în Donbas și Crimeea.

Astfel, este foarte probabil ca toate noile documentele de conducere militară ucrainene să permită inițierea în orice moment a operațiilor militare în cele două regiuni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel