Ucraina e într-o situație identică cu România. Doar că în rolul „F-35 pentru România” vor fi cel mai probabil avioane Gripen

Darius Muresan |
Data publicării:
Un avion de generația a V-a F-35 Lightning II, zburând alături de un F-16 Fighting Falcon. Sursă foto: U.S. Air Force
Un avion de generația a V-a F-35 Lightning II, zburând alături de un F-16 Fighting Falcon. Sursă foto: U.S. Air Force

Ucraina va primi avioane de luptă F-16 Fighting Falcon din mai multe state nordice, într-o versiune similară cu avioanele F-16 achiziționate de România din Portugalia și Norvegia. Concomitent, ucrainenii nu au abandonat deloc pista Gripen suedeze.

Ucraina va primi inițial 61 de avioane F-16 Fighting Falcon. Dintre acestea 42 vor fi donate de Țările de Jos (Olanda) și 19 vor proveni din Danemarca. Norvegia a anunțat și că va livra avioane Ucrainei, dar oficialii de la Oslo nu au precizat numărul lor.

Avioanele care vor ajunge la ucraineni sunt F-16 în versiunea A/B și au fost supuse programului de modernizare Mid-Life Update (MLU) începând cu 1998, primind în acest proces denumirea neoficială F-16AM/BM.

Prin programul de modernizare MLU au trecut și cele 49 de avioane F-16 ale României. Cele 17 achiziționate din Portugalia, care se află deja în dotarea Armatei noastre, dar și cele 32 de avioane achiziționate din Norvegia care urmează să ajungă.

Acestea mai au resursă disponibilă aproximativ 10 ani iar în cazul României vor asigura tranziția către F-35 Lightning II, avioane de generația a V-a. Amintim că luna trecută Ministerul Apărării Naționale a depus către Parlament o cerere de aprobare în vederea achiziției de avioane de luptă de generația a V-a F-35 Lightning II. Vor fi achiziționate într-o primă fază 32 de avioane F-35 pentru un cost estimat de 6.5 miliarde de dolari.

 

Rolul pe care îl vor avea F-35 în cazul României ar putea fi jucat de Gripen suedeze în cazul Ucrainei

 

2. Avion Saab... (gripen_si_f-16_73975000.jpg)

Avion Saab Gripen și F-16 Fighting Falcon

Ucrainenii așteaptă F-16 pentru care au început deja pregătirea piloților în anumite state, dar nu au abandonat pista JAS 39 Gripen. Oficialii de la Kiev poartă discuții atât cu oficialii suedezi, cât și cu producătorul Saab. 

Experții militari ucraineni remarcă faptul că Ucraina e într-o situație identică cu România. Cei de la Defense Express analizează subiectul într-un material în care precizează că în pofida faptului că avioanele Gripen au pierdut licitații pe bandă rulantă în fața F-35, F-16 sau Rafale, ar putea fi o opțiune ideală în viitor pentru Ucraina.

Asemenea României, avioanele pe care Ucraina le va primi vor avea o resursă de aproximativ 10 ani. Dacă ne gândim că ele vor fi folosite intens de ucraineni, timpul va fi mult mai scurt.

Astfel, la fel ca în cazul României, Ucraina va trebui undeva după 2030 să identifice o soluție privind înlocuirea acestor avioane. 

Experții ucraineni precizează că e puțin probabil ca F-35 să fie o astfel de soluție, mai ales în contextul costului uriaș al acestor avioane și a situației dificile din punct de vedere economic cu care se confruntă Ucraina. Nici opțiunea de achiziție a unor F-16 noi nu e foarte bine văzută în contextul în care există comenzi multe iar pentru ca avioanele să ajungă la mijlocul decadei următoare ar trebui parafată o înțelegere cât mai rapid. 

În aceste condiții avioanele suedeze Gripen ar putea fi cea mai bună soluție pentru Ucraina, scrie sursa citată.

Viteza de livrare, costul redus al orei de zbor, ușurința de operare, ar putea transforma Gripen în cea mai bună soluție pentru Ucraina pentru misiuni ale aviației militare pe timp de pace, conchide publicația ucraineană.

CITEȘTE ȘI: Suedia s-a plâns că nimeni nu vrea avioane Gripen, dar a venit cererea Ucrainei. Problema pentru suedezi este acum cu totul alta

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel