Suedia s-a plâns că nimeni nu vrea avioane Gripen, dar a venit cererea Ucrainei. Problema pentru suedezi este acum cu totul alta

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Gripen E - Sursă foto: Aviation International News
Gripen E - Sursă foto: Aviation International News

Suedia nu intenționează să furnizeze Ucrainei avioane de luptă JAS 39 Gripen, deoarece susţine că are nevoie de aceste aeronave pentru propria apărare, în condițiile în care nu este încă stat membru NATO (n.a. - nu toate ţări membre au ratificat protocoalele de aderare). Acest lucru a fost declarat de prim-ministrul suedez Ulf Kristersson la 21 august. Nu este prima dată când Suedia spune că nu are avioane de vânătoare "în plus" pentru Ucraina, dar în acest caz cuvântul cheie ar putea fi "deocamdată".


După cum a declarat Kristersson pentru televiziunea suedeză TV4, din moment ce Suedia nu este încă stat membru NATO cu drepturi depline, problema protejării frontierelor sale rămâne relevantă pentru o țară atât de mare din punct de vedere geografic.

,,Suedia este o țară mare din punct de vedere geografic, trebuie să ne apărăm singuri, iar noi nu suntem încă în NATO. Nu ne aflăm în această situație. Vom face tot ce putem pentru a-i sprijini cu avioane, dar deocamdată nu există noi angajamente de a furniza avioane suedeze Ucrainei", a explicat premierul suedez Ulf Kristersson, întrebat despre posibilul transfer de avioane JAS 39 Gripen.

Youtube video image

De fapt, nu este prima dată când Kristersson își exprimă o astfel de poziție atunci când vorbește despre posibilul transfer de aeronave - de exemplu, șeful guvernului suedez a vorbit despre absența unor avioane de vânătoare "suplimentare" încă din luna mai a acestui an, când a spus că piloții Forțelor Aeriene Ucrainene vor urma cursuri de pregătire pe aeronave JAS 39 Gripen.

Cu toate acestea, ieri, la 20 august, au apărut primele informaţii că piloții ucraineni au început deja așa-numitul "antrenament" sau zboruri de testare pe Gripen, iar având în vedere această știre, cuvântul cheie în declarația lui Kristersson despre transferul de avioane de vânătoare suedeze este "deocamdată" - și că aderarea Suediei la NATO nu este nicidecum o "scuză", ci un criteriu foarte clar pentru momentul în care țara își poate schimba decizia cu privire la aeronave.

La urma urmei, JAS 39 Gripen este considerat de către Forțele Aeriene Ucrainene ca fiind unul dintre tipurile de aeronave pe care le vor avea în dotare - după F-16 ca avion principal.

 

Niciun avion Gripen E/F vândut în ultimii 9 ani

 

Pe fondul cererilor tot mai mari pentru sisteme de arme moderne, dar și pe fondul aderări Suediei la NATO, compania Saab preciza în luna iunie că este gata să încheie noi parteneriate cu companii din domeniul apărării.

Gigantul suedez din domeniul apărării Saab este pregătit pentru achiziții și fuziuni cu alte companii din domeniul apărării, după cum a anunțat directorul general Micael Johansson în timpul unui discurs public adresat investitorilor și a rezultatelor din al doilea trimestru 2023.

"O parte din ambițiile noastre de creștere includ fuziuni și achiziții. Nu voi vorbi despre mărimea [companiilor avute în vedere], dar bineînțeles că avem un plan când vine vorba de țări importante precum Marea Britanie, SUA și este posibil să ne uităm și la Germania", a declarat Micael Johansson.

Trebuie precizat că Micael Johansson avea în urmă cu un an o abordare cu totul diferită. Compania suedeză SAAB recunoştea că, în toamna anului trecut, că este profund nemulţumită de faptul că avionul JAS 39 Gripen nu a înregistrat un real succes la export.

,,De aproape opt ani de zile compania SAAB se chinuie să vândă cea mai recentă versiune a avionului Gripen. Acesta a pierdut de multe ori în faţa lui F-35 în state care au derulat în ultimii ani programe de achiziţii pentru forţele lor aeriene'', preciza atunci Micael Johansson, președintele și directorul general al SAAB.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel