Ucraina a primit un nou lot de drone Bayraktar TB2. Aparatele vor lucra conjugat cu sistemul propriu de rachete de coastă “Neptun”

Cătălin Costea |
Data publicării:
Drone turcească Bayraktar TB2 a Armatei Ucrainei. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev
Drone turcească Bayraktar TB2 a Armatei Ucrainei. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

Brigada 10 de Aviație Navală a Forțelor Navale ale Ucrainei a primit înainte de termen cel de-al doilea lot de sisteme aeriene de atac fără pilot Bayraktar TB2 produse în Turcia.

Noul pachet de tehnică militară include șase vehicule aeriene și trei stații de control îmbunătățite, care asigură funcționarea comunicațiilor la o distanță de până la 300 km.

O altă caracteristică a acestui sistem este că, pe lângă stațiile de control mobile sau staționare de pe uscat, este prevăzut și cu una navală, care va permite controlul aparatelor de zbor din largul coastelor ucrainene. Scopul este ca, în această configurație, dronele să fie utilizate pentru marcarea țintelor navale și ghidarea noilor rachete de croazieră antinavă ucrainene R-360 ale sistemului de rachete de coastă 360 MTS „Neptun” (cu o rază de acțiune de aproximativ 200 km).

Prețul acestui ale doilea lot de drone Bayraktar TB2, destinat Forțelor Navale din Ucraina, este de 58,1 milioane USD. Achiziția a fost efectuată în baza contractului din 13 iulie 2020, semnat în timpul vizitei oficiale a ministrului turc al Apărării la Kiev. Câteva luni mai târziu, pe 26 noiembrie 2020, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Ruslan Khomchak, a declarat că Ucraina va achiziționa cinci astfel de complexe.

Deși autoritățile ucrainene au evitat să facă publică perioada în care au avut loc livrările propriu-zise, după analizarea informațiilor disponibile pe platformele de monitorizare a traficului aerian a rezultat că transporturile au fost efectuate pe parcursul mai multor zile din luna noiembrie. În acest scop a fost utilizată aeronava de transport militar Il-76MD cu numărul de bord 76697, aparținând Forțelor Aeriene din Ucraina, identificată  în mai multe rânduri pe ruta aeriană Tekirdag (Turcia) - aeroportul Kulbakino (Nikolaev, Ucraina).

2. -imagine fara descriere- (ukf_04268900.jpg)

CITEȘTE ȘI: Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel