Turneul lui Erdogan în Golf aduce semne de normalizare a relațiilor cu statele din regiune și posibile acorduri militare majore

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Într-o analiză publicată pe site-ul International Gulf Forum, analistul specializat în politica externă turcă, Ibrahim Karatas, arată că, deși perioada Primăverii Arabe a fost martora sprijinului Turciei și Qatarului pentru revoltele populare, care le-au pus în contradicție cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, această separare s-a încheiat. Odată cu ridicarea blocadei asupra Qatarului prin semnarea Acordului de la Al-Ula, în ianuarie 2021, Qatarul și Turcia și-au îmbunătățit relațiile cu țările menționate.

Cel mai recent turneu al lui Erdogan a avut ca scop restabilirea relațiilor, poate începutul unei alianțe cu Riadul și Abu Dhabiul, și că scopul principal al vizitei a avut o amprentă economică.

Turcia se confruntă cu o criză din cauza exacerbării provocărilor financiare după pandemia Corona, a costurilor cutremurelor care au lovit țara în februarie și a războiului ruso-ucrainean.

După câțiva ani de luptă cu politicile sale economice neortodoxe, Erdogan s-a îndreptat către standarde economice mai universal acceptabile. Pentru a aborda problemele financiare, președintele turc a căutat sprijin extern, fie în numerar sau în investiții, în loc să apeleze la Fondul Monetar Internațional.

Vizita lui Erdogan în Golf și-a îndeplinit obiectivele. În prima etapă a turneului, președintele turc a încheiat mai multe acorduri cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, acoperind industria de apărare, și acorduri energetice.

Cea mai importantă tranzacție a vizat compania turcă Bayraktar, obținând un contract mare de export pentru Ministerul saudit Apărării de drone de luptă, inclusiv aeronave Akenji, cu o valoare de peste 3 miliarde de dolari. Pe lângă această înțelegere, Bayraktar a fost de acord să stabilească o linie de producție în Jeddah și să transfere tehnologie și cunoștințe despre dronele avansate în Arabia Saudită.

Karatas consideră că această cooperare reprezintă cel mai important câștig pentru Riad din această vizită, cu așteptări de mai multe achiziții și producție în comun de alte arme și muniții.

În ceea ce privește Qatarul, expertul în politica externă a Turciei precizează că Ankara și Doha întrețin deja relații avansate și, prin urmare, vizita lui Erdogan a fost un "gest de prietenie" în drumul său spre Abu Dhabi.

Karatas subliniază că cea mai importantă oprire a turneului lui Erdogan a fost vizita sa în Emiratele Arabe Unite. În timpul acestei etape a turneului său din Golf, Erdogan și președintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed, au semnat un memorandum de înțelegere care include tranzacții comerciale în valoare de 50,7 miliarde de dolari.

Acordurile au inclus angajamentul Emiratelor Arabe Unite de a furniza 8,5 miliarde de dolari pentru proiectele de reconstrucție în zonele afectate de cutremur din sudul Turciei, un împrumut de 3 miliarde de dolari acordat Băncii Turce de Export-Import (EximBank) pentru a sprijini exporturile turcești și achiziționarea unei cantități nedezvăluite de arme turcești, inclusiv drone și rachete.

Vizita lui Erdogan la Abu Dhabi s-a dovedit a fi cea mai profitabilă dintre toate opririle din turneul său, deoarece volumul de acorduri semnate a fost fără precedent pentru Turcia, reprezentând o realizare economică majoră.

 

Noua politică regională

 

Întrucât obiectivul principal al vizitei lui Erdogan a fost acela de a căuta sprijin pentru economia turcă din cele trei state din Golf, potenţialele sale repercusiuni politice vor fi probabil mai importante în viitorul apropiat.

Analistul a explicat că țările din Golf, pe care le-a vizitat Erdogan, sunt angajate într-o competiție politică și economică care uneori duce la conflicte între ele, deoarece rapoartele recente din presă indică faptul că disputa dintre liderii Emiratelor Arabe Unite și Arabia Saudită continuă în culise.

În timpul turneului lui Erdogan în Golf, Wall Street Journal a relatat că prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman l-a amenințat pe președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, cu sancțiuni care ar putea fi mai severe decât blocada asupra Qatarului din 2017.

Ca putere regională în Orientul Mijlociu, Turcia lui Erdogan poate juca un rol în atenuarea tensiunilor dintre Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, astfel încât aprofundarea legăturilor dintre Turcia și țările CCG ar putea oferi Ankarei un rol de mediere eficient în soluționarea oricăror potențiale dezacorduri.

Karatas nu vede că perspectiva Turciei de a construi baze militare în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită ar fi surprinzătoare, având în vedere că Ankara are deja o bază militară în Qatar din 2017.

În 2011, regele Arabiei Saudite, Abdullah bin Abdulaziz Al Saud, a menționat posibilitatea ca Turcia să înlocuiască Statele Unite ca garant al securității țării sale într-o confruntare cu Iranul.

Deși această idee nu s-a concretizat din cauza opiniilor diferite cu privire la Primăvara Arabă, amenințarea regională continuă reprezentată de Iran și îndoielile cu privire la angajamentul SUA față de securitatea statelor din Golf ar putea determina Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite să ia în considerare solicitarea unei prezențe militare turce, inclusiv posibilitatea de a stabili baze, sau de a căuta pregătire militară de la armata turcă.

Analistul turc în politică externă subliniază că diversificarea aliaților a devenit o necesitate în regiune, întrucât politicile marilor puteri nu garantează securitatea statelor din Golf. În acest context, Turcia, cu politica sa externă asertivă, relațiile militare puternice și relațiile istorice cu lumea arabă, poate servi ca un partener important.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel