Turcia reia acordul cu Rolls-Royce pentru a produce motoare pentru noul său avion de vânătoare stealth TF-X

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Turcia a anunțat discuții avansate cu compania britanică Rolls-Royce, pentru ca aceasta din urmă să preia împreună cu experții turci producția de motoare pentru avionul de luptă stealth din generația a cincea, care este în prezent fabricat de Ankara sub denumirea de TF-X, după ce au fost depășite problemele restante între cele două părți.

Șeful sectorului industriilor de apărare din Turcia, Ismail Demir, a declarat că problemele care existau cu compania britanică Rolls-Royce specializată în fabricarea de motoare de avioane au fost rezolvate într-o întâlnire între cele două părți, în urmă cu câteva zile, precizând că va începe lucrul în comun la fabricarea motorului noului avion de luptă turc.

Compania turcă Kale, specializată în fabricarea de motoare, a semnat un acord cu Rolls-Royce în 2017 pentru a înființa o companie mixtă care să producă motoare pentru noul avion de luptă stealth turc, dar discuțiile au fost oprite din cauza cerințelor companiei britanice cu care Ankara nu a fost de acord.

Odată cu anunțul lui Ismail Demir, se pare că se va relua cooperarea comună între Kale și Rolls-Royce, întrucât între acestea se va înființa o nouă companie mixtă sub numele TAEC, unde partea turcă va deține 51% din acțiuni.

Turcia și-a accelerat planurile de a finaliza producția primului avion de luptă stealth din generația a cincea, după ce a fost exclusă din programul de fabricare a avionului de vânătoare american avansat F-35. Ankara plănuiește să aibă propriul avion de vânătoare pregătit pentru serviciu până în 2029, care să asigure dominația aeriană în cadrul armatei turce.

Potrivit revistei americane National Interest, Turcia intenționează să producă un avion stealth de ultimă generație numit TF-X, menționând că, conform estimărilor turce, acesta va efectua primul zbor în 2025, iar producția sa în serie va începe după 4 ani.

Turcia a investit aproximativ 1,4 miliarde de dolari în programul de avioane de luptă F-35 și producea aproximativ 100 de componente ale aeronavei, până când aceasta a fost exclusă în 2019, ceea ce a determinat-o să înceapă să investească într-un proiect local de avioane și să finanțeze 1,3 miliarde de dolari în prima fază a proiectului.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel