Turcia nu se teme de Rafale ale Greciei: Câteva avioane second hand nu pot schimba echilibrul de putere

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Primul avion francez care va ajunge sub comanda Greciei, sursă foto: Stam Pittas - Twitter @Stam_Pittas
Primul avion francez care va ajunge sub comanda Greciei, sursă foto: Stam Pittas - Twitter @Stam_Pittas

Ministrul Apărării de la Ankara a părut să ironizeze decizia Greciei de a achiziționa aeronave Rafale din Franța, decizie care a fost luată într-un timp record, pe fondul tensiunilor din apele disputate ale Mediteranei, dintre Grecia și Turcia, ambele state membre NATO.

Hulusi Akar, ministrul Apărării de la Ankara, în cadrul unei declarații de presă, a reiterat către Atena apelul pentru pace și dialog, dar a acuzat partea elenă că duce o „cursă a înarmării”.

Diplomatul turc precizează că țara vecină ia măsuri mai degrabă agresive, decât să caute soluții politice pașnice, cu referire la înarmarea pe care o realizează Grecia, și sumele pe care le investește în apărare.

 

Ankara, despre achiziția de avioane Rafale a Greciei: „Câteva avioane second hand nu vor schimba echilibrul de putere”

 

2. Rafale, su... (rafale-rachete-spectra-mbda_25329600.jpg)

Rafale, sursă foto: MBDA

Citat de publicația turcă Daily Sabah, Hulusi Akar a comentat programele de înzestrare ale Atenei, precizând că „nu e posibil să se schimbe echilibrul de putere în regiune prin câteva avioane second hand”, cu referire directă la achiziția Greciei de avioane de luptă Rafale din Franța.

Sursa citată precizează că Atena a alocat 11.5 miliarde de euro pentru modernizarea forțelor sale armate în următorii cinci ani, decizie luată în contextul tensiunilor cu Turcia pe fondul apelor disputate din Mediterană.

Ministrul Apărării de la Ankara a mai adăugat că Turcia caută soluții politice pentru a remedia tensiunile și pentru a ajunge la un acord, dar nu va ceda niciun centimetru din ceea ce consideră a fi dreptul la suveranitate al Turciei.

Totodată, vorbind și despre situația din Cipru, diplomatul turc a dat asigurări că Turcia va proteja drepturile ciprioților turci.

 

Grecia va dispune de 12 avioane Rafale second hand, dar și de 6 aparate noi

 

Nu putem să nu semnalăm că declarațiile ministrului Apărării turc vin pe fondul în care, așa cum a scris de săptămâna trecută și DefenseRomania, Grecia a primit primul avion Rafale din cele 18 care fac parte a acordului de 2.3 miliarde de euro încheiat cu Franța în ianuarie 2021.

La începutul acestui an Grecia și Franța au semnat un contract oficial pentru achiziționarea a 18 aeronave Rafale. Contractul a fost semnat într-un timp record iar tranzacția vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Atena și Ankara, Parisul manifestându-și susținerea pentru partea elenă.

Valoarea tranzacţiei se ridică la circa 2.3 miliarde de euro şi presupune furnizarea de către Paris a 12 second hand și 6 aeronave noi, construite de Dassault Aviation. Contractul prevede și susţinere logistică şi armament asociat.

CITEȘTE ȘI: În Egipt, Rafale F3 a câștigat “dogfight-ul” cu Su-35 prin simpla utilizare a echipamentului de bruiaj

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel