În Egipt, Rafale F3 a câștigat “dogfight-ul” cu Su-35 prin simpla utilizare a echipamentului de bruiaj

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Revista digitală americană Breaking Defense a informat că, în timpul unui exercițiu tactic de luptă aeriană (dogfight) între un Su-35 și un Rafale F3-R, ambele din cadrul Forțelor Aeriene ale Egiptului, sistemul de război electronic al aeronavei franțuzești a suprimat radarul N035 Irbis din dotarea avionului rusesc.

Potrivit informațiilor preluate de mass-media internațională, în timpul luptelor de antrenament aeronava Su-35, care juca rolul de agresor, a încercat să atace un Rafale F3-R echipat cu sistemul de război electronic Spectra (Thales) destinat protecției și prevenirii controlului focului inamicului. După cuplarea sistemului de război electronic, aeronava Rafale a reușit să bruieze radarul de urmărire de la bordul avionului Su-35, iar acesta nu și-a mai putut urmări ținta și utiliza eficient armamentul, fiind în final eliminat.

Există opinii, chiar în rândul unor specialiști, potrivit cărora rezultatul luptei aeriene de antrenament ar putea afecta planurile Egiptului de a mai achizitiona aeronave rusești Su-35, determinând autoritățile de la Cairo să încline și mai mult balanța către producătorului francez.

În prezent, Forțele Aeriene Egiptene operează 24 de avioane Rafale și 5 Su-35 (după unele surse numărul acestora ar fi mai mare - n.red.). Potrivit Breaking Defense, Egiptul intenționează să achiziționeze între 72 și 100 de aeronave Rafale, inclusiv versiunea F4, în funcție de capacitățile sale financiare.

Pe de altă parte, se știe că în cursul anului trecut Egiptul negocia cu Rusia un contract de aproximativ 2 miliarde de dolari pentru cumpărarea a peste 20 de avioane de luptă Su-35. Derularea acestuia a fost afectată de sancțiunile cu care SUA, care asigură Egiptului asistență militară anuală în valoare de 1,3 miliarde de dolari, au amenințat autoritățile de la Cairo.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel