Turcia mizează tot mai puţin pe relaţia cu SUA, ameninţând că are alternative

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan
președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că parteneriatul Turciei cu Statele Unite este în pericol, avertizând Ankara să înceapă să caute noi aliați.

Turcia consideră că relațiile dintre aliații NATO sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, cauza fiind legată de o serie de probleme, printre care detenția pastorului american Andrew Brunson care a fost acuzat de spionaj şi terorism, potrivi aljazeera.

Reţinerea pastorului american a determinat Statele Unite să impună mai multe sancţiuni economice Turciei, care au dus la o depreciere a lirei turceşti în raport cu dolarul american, atingând cele mai scăzute valori din ultimii ani.

Lira turcă a scăzut vineri cu 16% față de dolar, iar președintele american Donald Trump a declarat că a dublat tarifele pentru oțel și aluminiu pentru Turcia - observații care au contribuit la reducerea ulterioară a valutei.

Sâmbătă, Erdogan a avertizat Washingtonul să nu rişte relațiile cu Ankara, altfel țara sa va căuta ,,noi prieteni și aliați."

,,Dacă Statele Unite nu vor respecta suveranitatea Turciei și vor dovedi că înțeleg pericolele cu care se confruntă națiunea noastră, parteneriatul nostru ar putea fi în pericol", a spus Erdogan

,,Înainte de a fi prea târziu, Washingtonul trebuie să renunțe la ideea greșită că relația noastră poate fi asimetrică și să se înțeleagă faptul că Turcia are alternative."  a mai spus el.

Preşedintele turciei a ţinut să ofere explicaţii, vineri într-un interviu, cu privire la criza valutară, sfătuindu-i pe turci să nu fie îngrijorați de fluctuațiile cursului de schimb.

El a mai spus că Turcia are şi a avut alternative ,, în Iran, Rusia, China și în unele țări europene."

Arestarea lui Andrew Brunson în octombrie 2016 a stârnit un val de reacţii delicate din partea Washingtonul. Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a descris detenția cetăţeanului american drept ,,o rușine totală" și i-a cerut omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, să-l elibereze ,,imediat".

La începutul zilei de sâmbătă, Erdogan a declarat: ,,Încercarea de a forța guvernul meu să intervină în procesul judiciar nu este în concordanță cu constituția noastră sau cu valorile noastre democratice comune."

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel