Turcia, Egiptul și Iranul dețin cele mai puternice armate din regiunea MENA

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Armata turcă se află în fruntea listei celor mai puternice armate din așa-numita regiune MENA (Middle East and North Africa - Orientului Mijlociu și Africa de Nord) în clasamentul forțelor militare pentru anul 2023 publicat de site-ul Global Fire Power, specializat în problematica militară.

Potrivit clasificării, Turcia și-a întărit puterea militară în cursul anului trecut, avansând două trepte în clasamentul din anul curent, ocupând primul loc în regiune și locul 11 ​​în lume.

Global Fire Power a clasificat 145 de țări din întreaga lume după opt criterii, printre acestea figurând efectivele forțelor armate, resursele naționale, condițiile financiare, logistica și geografia.

Egiptul s-a clasat pe locul al doilea în clasamentul puterilor militare în regiunea MENA, pe locul 14 la nivel global și pe primul loc în lumea arabă.

Iranul s-a clasat pe locul trei în regiune și pe locul 17 în lume, în timp ce Israelulul s-a poziționat pe locul patru în MENA și pe locul 18 la nivel global.

Arabia Saudită a devenit cea mai puternică țară din Golf. Aceasta are a doua cea mai puternică armată din lumea arabă și a cincea din regiune și s-a clasat pe locul 22 la nivel mondial.

Algeria s-a clasat pe locul șase printre țările din MENA și pe locul 26 la nivel global.

Irakul s-a poziționat pe locul șapte printre cele mai puternice armate din MENA și pe locul 45 în lume.

Emiratele Arabe Unite s-au poziționat pe locul opt în MENA, devenind a doua cea mai puternică armată din regiunea Golfului, ocupând locul 56 în lume.

Armata marocană s-a clasat pe locul nouă în regiune și pe locul 61 în lume.

Armata siriană s-a clasat pe locul zece printre cele mai puternice armate din Orientul Mijlociu și pe locul 64 în lume. Qatar, Tunisia și Yemen s-au clasat pe locurile 11, 12 și 13 la nivel regional și pe locurile 65, 73 și 74 la nivel internațional.

Global Fire Power a clasat puterea forțelor libiene și iordaniene pe pozițiile 80 și, respectiv, 81. Libanul a devenit cea mai slabă țară din regiunea MENA, ocupând locul 111.

O privire în afara regiunii MENA, arată că acest clasament condus în această ordine de SUA, Rusia și China, România este evaluată în coborâre, pe poziția 47, înainte unor țări europene precum Cehia (48), Danemarca (50) Finlanda (51), Ungaria (54), Serbia (58) sau Bulgaria (59).

Interesantă, și oarecum așteptată, este poziționarea Poloniei (20), înaintea Spaniei (21) și Germaniei (25). 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel