Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Forțele de apărare ale Israelului (IDF), acționând în interiorul Fâșiei Gaza pentru distrugerea completă a grupului terorist Hamas. Photo source: IDF
Forțele de apărare ale Israelului (IDF), acționând în interiorul Fâșiei Gaza pentru distrugerea completă a grupului terorist Hamas. Photo source: IDF

Autoritatea Oficială de Statistică Turcă, TUIK, a dezvăluit că exporturile continue din Turcia către Israel includ explozibili, muniții și arme, de la începutul acestui an, în ciuda cererilor larg răspândite de a întrerupe comerțul cu Tel Avivul pe fondul agresiunii în curs împotriva Fâșiei Gaza.

Potrivit datelor autorității oficiale publicate luni privind exporturile din ianuarie 2024, praf de pușcă, explozivi, materiale incendiare, muniții, arme și piese de schimb au fost exportate în Israel, în pofida faptului că Ankara condamnă cu fermitate “genocidului comis de statul evreu împotriva poporului palestinian din Gaza”.

Ministerul turc al Apărării a negat orice activitate cu statul evreu, menționând că "Turcia este întotdeauna alături de Palestina și nu poate întreprinde sau se angaja în nicio activitate care ar dăuna palestinienilor". "În acest context, ministerul nu are nicio activitate cu Israelul, inclusiv antrenament și exerciții militare sau cooperare în domeniul industriilor de apărare".

La rândul său, Ministerul Comerțului din Turcia a precizat pe platforma X că materialele explozive, produsele de artificii, chibriturile, aliajele inflamabile și materialele combustibile se încadrează la rubrica "combustibili cu gel și fluide mai ușoare".

Ministerul Comerțului a subliniat că "opinia publică a fost manipulată prin manipularea sintagmelor cuprinse în titlurile secțiunilor din graficul tarifului vamal", considerând că "aceste știri publicate de site-uri străine nu reflectă adevărul".

Partidele turce de opoziție, precum Viitorul și Saada, au adresat critici la adresa Partidului Justiție și Dezvoltare, aflat la guvernare, din cauza afacerilor cu Israelul, în timp ce guvernul susține că menținerea comerțului este legată de companiile din sectorul privat.

Companiile turce au ocupat primul loc pe lista țărilor care au continuat să exporte legume și fructe către Israel în perioada următoare agresiunii asupra Fâșiei Gaza, potrivit datelor oficiale ale Ministerului israelian al Agriculturii. În decembrie anul trecut, datele emise de Asociația Exportatorilor Turci au relevat o creștere a produselor alimentare exportate din Turcia către Tel Aviv.

Acest lucru vine în timp ce avertismentele de foamete escaladează în Fâșia Gaza, în special în regiunile de nord, în ceea ce a devenit cunoscut drept războiul de foamete purtat de ocupația israeliană împotriva poporului palestinian, prin țintirea surselor de bază de viață și obstrucționarea ajutorului umanitar.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel