Turcia, mesaj pentru SUA: Ar trebui să ne livreze avioanele F-35 pe care l-am plătit sau să returneze banii. Putem achiziţiona SU-35 sau SU-57

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Saga excluderii Turciei din programul F-35 continuă tot pe două voci, asta pentru că Recep Tayyip Erdogan a declarat recent că problemele legate de excluderea Turciei din programul avionului de luptă F-35 vor fi subiectul principal al discuţiilor la întâlnirea sa cu preşedintele american Joe Biden la summitul COP26 de la Glasgow. Dar, tot recent, într-un interviu acordat CNN Turk, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a ţinut să precizeze că SUA ar trebui să livreze Ankarei avioanele F-35 pe care le-a plătit sau să returneze bani.

În interviul acordat CNN Turk, Cavusoglu spune că Turcia va lua în considerare cumpărarea de avioane rusești Su-35, Su-57, asta dacă SUA nu vor să rezolve problema privind excluderea Ankarei din programul militar american pentru avioanele de luptă F-35.

Cavusoglu a declarat joi că SUA ar trebui fie să livreze avioanele de luptă F-35 pe care Turcia le-a plătit, fie să returneze banii, fie să ofere un alt produs la schimb.

Mevlut Cavusoglu a declarat pentru CNN Turk că dacă SUA nu vor să rezolve problema excluderii Ankarei din programul F-35 sau dacă Congresul blochează rezolvarea acesteia, Turcia va lua în considerare alte opțiuni, inclusiv achiziționarea de avioane ruseşti Su-35 sau Su-57.

 

Turcia pune presiune și amenință că achiziționează avioane din Rusia

 

Trebuie precizat că nu este prima dată când un oficial turc ține să precizeze, sub forma unui şantaj diplomatic, că Turcia este dispusă să achiziționeze avioane ruseşti Su-35 sau Su-57, dacă nu primeşte de la SUA avioane F-35 sau compensaţii pentru excluderea din acest program.

Turcia și SUA au convenit să continue discuțiile pentru a rezolva problema privind programul F-35 Joint Strike Fighter, a declarat joi Ministerul turc al Apărării.

Declaraţiile lui Cavusoglu sunt puţin contradictorii cu cele ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan care a precizat miercuri ca problemele legate de excluderea Turciei din programul avionului de luptă F-35 vor fi subiectul principal al discuţiilor la întâlnirea sa cu preşedintele american Joe Biden la summitul COP26 de la Glasgow.

”Informaţia pe care am primit-o este că există un fel de plan de plată. Dacă este adevărat sau nu, vom afla de la ei. Va fi bine pentru mine să discut despre asta cu domnul Biden la cel mai înalt nivel. Dacă da, vom ajunge la o înţelegere în acest sens”, a spus Erdogan, citat agenţia de presă de stat Anadolu.

Acest şir de declaraţii contradictorii vine la scurt timp după un altul. La începutul lunii octombrie, mai multe site-uri de specialitate din domeniul militar au relatat că în ciuda tuturor relaţiilor tensionate din ultimii ani pe care Turcia le are cu Statele Unite, Ankara poartă discuţii cu compania americană Lockheed Martin pentru a achiziţiona 40 de avioane de luptă F-16 şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele aflate deja în serviciul Forţelor Aeriene Turce.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost primul oficial care a ţinut să facă precizări suplimentare despre intenţiile Turciei, precizând că Statele Unite sunt cele care au propus vânzarea acestor avioane, în schimbul investiţilor pe care Ankara le-a făcut în programul F-35, din care Ankara a fost exclusă.

Dar, după declaraţiile lui Erdogan a venit şi surpriza. Pentagonul a venit la scurt timp cu un comunicat oficială prin care a precizat că SUA nu a făcut nicio ofertă Turciei pentru vânzarea de avioane F-16.

Acordul prin care Turcia vrea să achiziţioneze 40 de avioane F-16 de la compania Lockheed Martin trebuie să treacă prin procesul de aprobare al vânzărilor militare externe, care este supus validării de către Departamentul de Stat al SUA, precum și de către Congresul SUA – care poate bloca această vânzare.

Trebui precizat că această achiziţie ar urma să aibă loc într-un moment în care relaţiile dintre SUA şi Turcia nu sunt cele mai bune.

 

Ankara este dispusă să cumpere avioane de luptă Su-35 și Su-57 din Rusia dacă SUA blochează vânzarea avioanelor de luptă F-16

 

Înainte ca Pentagonul să contrazică declaraţiile preşedintelui turc, președintele Industriei de Apărare a Turciei, Ismail Demir, a declarat că dacă Statele Unite refuză să vândă avioane F-16, Ankara se poate reorienta către aeronave ruseşti Su-35 şi Su-57.

Citat de mass-media rusă, șeful Președinției Turce a Industriilor de Apărare, Ismail Demir, a declarat la postul turc de televiziune Kanal 7 că Ankara este dispusă să cumpere avioane de luptă Su-35 și Su-57 din Rusia dacă SUA blochează vânzarea avioanelor de luptă F-16.

"Dacă procesul [achiziționarea și actualizarea F-16] nu aduce rezultate, atunci Turcia nu va rămâne fără alternative. Dacă este necesar, tema Su-35 și Su-57 poate fi deschisă oricând. Industria noastră va face totul pentru a ne asigura securitatea, și dacă este nevoie de ceva în plus, atunci putem găsi întotdeauna o cale de ieșire", a spus Demir.

Sfârşitul anului 2020 a adus pentru Turcia un pachet de sancţiuni din partea Statelor Unite, o decizie mult aşteptată, ca urmare a unui lung şir de solicitări înainte de Washington ca Ankara să nu dispună testarea sistemul rusesc S-400. Sancțiunile impuse sunt în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare.

Sancţiunile includ interzicerea tuturor licenţelor de export americane către SSB şi îngheţarea activelor, precum şi restricţii de viză pentru Ismail Demir, şeful agenţiei turce. Cu alte cuvinte, pe baza acestor sancţiuni, Washingtonul se va abține să îi acorde orice licență de export Turciei. Sancţiunile au venit la aproape trei ani de zile de cânt Moscova şi Ankara au bătut palma pentru acest tip de sisteme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel