Turcia: Avioanele rusești, prima opțiune pentru înlocuirea programului F-35. Ankara sfidează SUA

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

În cazul în care SUA vor exclude Turcia din programul F-35 Lighting II, oficialii de la Ankara se vor îndrepta cel mai probabil spre avioanele de luptă ale Rusiei.

Potrivit Defense News, care citează sub protecția anonimatului un oficial turc, Rusia ar fi prima și cea mai bună opțiune dacă SUA vor bloca livrarea avioanelor F-35 către Turcia.

„Nu ne putem permite ca programul F-35 să nu aibă opțiune de înlocuire", a declarat un ofițer militar turc. El a refuzat să comenteze care ar fi aceste opțiuni, deoarece o astfel de decizie ar trebui luată după „deliberări tehnologice, economice și politice".

Dar un alt oficial din domeniul apărării a declarat că „evaluarea geostrategică" face ca opțiunea avioanelor rusești să devină cea mai posibilă alegere pentru Turcia.

 

Avioanele de luptă rusești, prima opțiune a Turciei pentru înlocuirea F-35

 

„Tehnologia de luptă rusească ar fi prima opțiune dacă aliații noștri americani s-ar comporta într-un mod neloial și ar bloca calitatea Turciei în programul Joint Strike Fighter", a afirmat oficialul turc, potrivit sursei citate.

Washingtonul a somat Ankara să aleagă între sistemul rusesc de apărare S-400 pe care intenționează să îl cumpere şi avionele americane de vânătoare F-35, pe care Turcia doreşte de asemenea să le achiziţioneze.

Poziția Statelor Unite este în schimb cât se poate de clară. Dacă Turcia achiziționează S-400, „niciun avion F-35 nu va ajunge vreodată pe teritoriul turc”, susține Washingtonul.

La începutul lunii aprilie SUA au suspendat Turcia din programul F-35. SUA se tem că tehnologia cu care sunt dotate sistemele S-400 ar putea fi folosită la colectarea de date tehnologice despre avioanele militare ale NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel