Trupele din sud-vestul Rusiei se pregătesc pentru primirea în dotare a noilor sisteme de rachete antiaeriene S-500

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unui interviu acordat cotidianului Krasnaya Zvezda și publicat în ediția din 10.01.2022, comandantul Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, general locotenent Nikolai Gostev, a declarat că, până în anul 2025, trupele regiunii vor fi dotate cu noile sisteme de apărare antiaeriană S-500 Prometheus.

“Până în anul 2025, în dotarea unităților armatei este planificată introducerea de avioane Su-34, Su-30SM și Su-35, elicoptere Ka-52 și Mi-8AMTS-VN, precum și sisteme de rachete antiaeriene S-500”, a precizat Gostev, a cărui declarație a fost preluată și de agențiile de presă Tass și Interfax.

Generalul Gostev a adăugat că, în prezent, structurile armatei dislocate în Peninsula Crimeea sunt dotate în proporție de 100% cu tehnică nouă sau modernizată.

“Aș dori în mod deosebit să subliniez faptul că unitățile și formațiunile Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană dislocate în Peninsula Crimeea sunt dotate deja în procent de 100% cu tehnică nouă sau modernizată”, a spus acesta.

 

Rusia spune că indicatorul general de dotare a armatei cu tehnică nouă sau modernă a ajuns la 88%

 

Potrivit declarațiilor sale, nivelul atins în ceea ce privește înzestrarea armatei face posibilă îndeplinirea în totalitate a misiunilor încredințate.

“În prezent, indicatorul general de dotare a armatei cu tehnică nouă sau modernizată a ajuns la 88%. Asigurarea tehnicii moderne de aviație a ajuns la 81%, ceea ce înseamnă cu 3,5% mai mult decât în anul trecut. Tehnica radioelectronică am asigurat-o la un nivel de 82%, adică cu 7% mai mult decât în 2021. Iar în ceea ce privește tehnica din dotarea Trupelor de Rachete Antiaeriene, procentul a ajuns deja la 100%”, a spus Gostev.

Acesta a adăugat că, în anul 2021, Armata 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a primit în dotare și noul sistem de rachete S-350 Vityaz. În paralel, armata se reînzestrează și cu sisteme modernizate de rachete antiaeriene S-300PM2.

“În prezent, are loc reînzestrarea unuia dintre regimentele noastre de rachete antiaeriene cu complexe S-350 Vityaz. Este vorba despre prima unitate de apărare antiaeriană din țară, care primește noile sisteme eficiente de rachete antiaeriene. Complexul S-350 face posibilă creșterea semnificativă a eficienței respingerii loviturilor aeriene ale adversarului împotriva celor mai importante obiective protejate de structurile Regiunii Militare Sud. Acest lucru este oportun și mai ales valoros, având în vedere situația politico-militară de la frontierele sudice ale țării noastre”, a menționat Gostev.

 

Au fost finalizate testele noilor sisteme S-500

 

Pe 16 septembrie, vicepremierul rus, Yuri Borisov, a anunțat că a început livrarea la trupe a sistemelor de rachete antiaeriene S-500, în urma finalizării testelor de stat.

Anterior, pe 20 iulie, reprezentanții Ministerului rus al Apărării au informat că noile complexe de apărare antiaeriană au executat trageri de luptă asupra unor ținte balistice de mare viteză în poligonul Kapustin Yar. Aceștia au precizat că lansările de rachete antiaeriene au confirmat caracteristicile tehnico-tactice ale tehnicii noi de apărare antiaeriană.

Sistemul de rachete antiaeriene S-500 Prometheus este produs de concernul Almaz-Antey și este destinat pentru distrugerea tuturor mijloacelor existente și de perspectivă de atac aerian ale adversarului, care evoluează la orice altitudine și cu orice viteză. Pregătirea specialiștilor ruși pentru deservirea noilor sistmeme a început în anul 2017.

S-500 urmează să înlocuiască sistemele actuale de apărare antiaeriană de tip S-400 Triumf.

 

Regiunea Militară Sud va avea prioritate la S-500 Prometheus

 

Comentariul autorului: Rusia a început să completeze cu noile sisteme S-500 Prometheus dotarea regimentelor de rachete antiaeriene dispuse în jurul Moscovei. Probabil, după livrarea către acestea a unui număr suficient de sisteme de acest tip, Regiunea Militară Sud va avea prioritate în ceea ce privește introducerea în înzestrare a sistemelor S-500. Este posibil ca primele complexe de rachete antiaeriene S-500 să fie redirecționate tot către Peninsula Crimeea, unde în prezent, potrivit declarațiilor oficiale, se află în serviciul de luptă patru divizioane de rachete antiaeriene de tip S-400, dislocate la Sevatopol, Feodosia, Evpatoria și Dzhankoy. De fapt, în peninsulă funcționează cinci divizioane de rachete S-400, ultimul divizion fiind operaționalizat în localitatea Kerci.

Este interesant de remarcat că generalul Gostev nu a făcut niciun fel de referire la noile avioane de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57. Coroborând acest fapt cu o declarație recentă a comandantului Trupelor Regiunii Militare Vest, potrivit căreia în anul 2022 vor fi primite în dotare primele avioane Su-57, se poate aprecia că a fost luată decizia de formare a primului regiment dotat cu aeronave de acest tip în vestul Rusiei.

În compensație, trupele din sudul țării ar urma să primească primele avioane de vânătoare de tip Su-35S, cu care va începe dotarea regimentelor de la Belbek sau Krymsk.

În ceea ce privește noile bombardiere de front Su-34, care ar urma să sosească în sud-vestul Rusiei până în anul 2025, probabil că acestea vor fi introduse în dotarea Regimentului 37 Aviație Mixtă - Gvardeiskoe din Peninsula Crimeea, care dispune în prezent de o escadrilă de bombardiere Su-24M. În compunerea Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană din Regiunea Militară Sud se află deja un regiment dotat cu trei escadrile de avioane Su-34 (36 de aeronave). Este vorba despre Regimentul 559 Aviație de Bombardament - Morozovsk.    

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel