Trupele americane au trecut din Siria în Irak

Eduard Pascu / 21 oct 2019 / 11:34

Trupe americane au trecut din Siria în Irak pe la punctul de frontieră Sahela, în provincia nordică Dohuk, relatează luni Reuters de la faţa locului, transmite Agerpres.

Imagini difuzate de agenţia britanică arată vehicule blindate transportând militari în Irak, în cadrul retragerii americane din Siria. Potrivit unui cameraman al Reuters, peste 100 de vehicule blindate au traversat frontiera.

O sursă din cadrul forţelor de securitate kurde irakiene a declarat că trupe americane şi echipament greu au trecut în regiunea semiautonomă Kurdistanul irakian.

Ministrul american al apărării, Mark Esper, a declarat sâmbătă că toţi cei aproape 1.000 de militari care se retrag din nordul Siriei vor fi transferaţi în vestul Irakului pentru a continua campania împotriva luptătorilor Statului Islamic şi pentru 'a ajuta la apărarea Irakului'.

Joi, Turcia a fost acord, în urma discuţiilor cu vicepreşedintele american Mike Pence, să suspende timp de cinci zile ofensiva în nord-estul Siriei pentru a le permite luptătorilor kurzi să se retragă din 'zona de securitate' pe care Ankara vrea să o instituie la graniţa cu Siria.

Armistiţiul este destinat de asemenea că atenueze criza declanşată de decizia bruscă a preşedintelui Donald Trump de a-i retrage pe toţi cei 1.000 de militari americani din nordul Siriei, o măsură criticată la Washington şi în alte capitale drept o trădare a aliaţilor kurzi care au luptat alături de trupele americane împotriva jihadiştilor.

Vezi și: Soldații US Army retrași din Siria vor ajunge în Irak

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy