Trump, acuzat că ar fi încălcat legi ale spionajului. FBI a ridicat documente secrete care îl vizau și pe „președintele Franței”

Darius Muresan |
Data publicării:
Fostul președinte american Donald Trump și Emmanuel Macron, președintele Franței
Fostul președinte american Donald Trump și Emmanuel Macron, președintele Franței

Poliţia federală americană (FBI) a confiscat documente "top secret" în urma percheziţiei la fostul preşedinte Donald Trump, ceea ce ar putea reprezenta o posibilă încălcare a legii privind spionajul, potrivit unor documente judiciare publicate vineri, relatează Agerpres, care citează AFP. Presa internațională scrie totodată că de la proprietatea fostului președinte american au fost confiscate documente secrete şi privindu-l pe "preşedintele Franţei".

Anchetatorii îl suspectează pe republican că, prin deţinerea ilegală de documente clasificate, a încălcat o lege americană privind spionajul.

Mai multe documente judiciare au fost publicate vineri de un judecător din Florida: mandatul care autoriza percheziţia şi un lung inventar al documentelor confiscate luni de agenţi ai FBI.

Pe această listă este menţionat un set de documente privindu-l pe "preşedintele Franţei", fără alte amănunte.

Potrivit Departamentului Justiţiei, au fost confiscate 11 seturi de documente clasificate, între care şi unele marcate "top secret", cel mai înalt grad de clasificare, după clasificat şi secret.

Agenţii FBI au luat peste 30 de obiecte, între care peste 20 de cutii, albume foto, o notă scrisă de mână şi un act de clemenţă pentru consilierul său vreme îndelungată Roger Stone, relatează Reuters.

 

Perchezițiile FBI la un fost președinte, fără precedent în istoria SUA, au divizat America



Mandatul arată că agenţii FBI au cerut să percheziţioneze o cameră numită "Biroul 45" - Trump a fost al 45-lea preşedinte al SUA - precum şi alte camere şi structuri de la Mar-a-Lago.

Agenţii FBI au ridicat luni patru seturi de documente "top secret", trei seturi de documente secrete şi trei seturi de documente clasificate, indică documentul făcut public vineri.

Operaţiunea, efectuată la reşedinţa lui Donald Trump de la Mar-a-Lago, în Florida, a provocat furia susţinătorilor săi, care au evocat o "persecuţie politică", precum şi a mai multor republicani de prim-plan.

Joi, ministrul justiţiei Merrick Garland a cerut, într-o luare de poziţie neobişnuită, ca un judecător să facă public mandatul care autorizează percheziţia pentru ca motivele acesteia să fie cunoscute de toată lumea.

Această cerere, foarte neobişnuită, a fost primită favorabil de Donald Trump.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel