Transferul “pe ascuns” al prizonierilor de război ucraineni din Rusia în Ungaria naște noi tensiuni între Budapesta și Kiev

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldat ucrainean, pe frontul deschis de ocupantul rus. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev
Soldat ucrainean, pe frontul deschis de ocupantul rus. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

Ombudsmanul ucrainean Dmitro Lubineț a declarat că transferul din Rusia în Ungaria a 11 prizonieri de război ucraineni, desfășurat de Budapesta fără știrea Ucrainei, încalcă legislația internațională. Acesta a subliniat că, deși Ucraina salută toate inițiativele de pace ale partenerilor săi, decizia Ungariei de a nu implica Kievul în transferul de prizonieri constituie o încălcare a dreptului internațional umanitar și a Convenției de la Geneva.

 

,,A fost surprinzător pentru noi să vedem că un stat membru al NATO și al UE poate face așa ceva. Am apelat la avocatul poporului din Ungaria pentru a examina condițiile de detenție (ale prizonierilor de război), dar nu am primit niciun răspuns", a mai declarat Lubineț la un post ucrainean de televiziune.

Potrivit ombudsmanului din Kiev, “Budapesta a jucat de la început alături de propaganda rusă”.

,,De la bun început, aceasta a fost o operațiune a serviciilor speciale de informații ruse, cu implicarea Ungariei. Vor continua să caute noi căi de discreditare a Ucrainei".

Citește și: Ungaria continuă să facă jocul Rusiei și spune că a renunțat la HIMARS. Budapesta se lansează în răfuieli politice cu SUA

Lubineț a reamintit declarațiile anterioare ale oficialilor ucraineni, potrivit cărora doar trei prizonieri au fost returnați Ucrainei până în prezent, “ceilalți continuând să rămână izolați de autoritățile ucrainene”.

Pe 8 iunie, Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat că a predat Ungariei un grup de prizonieri ucraineni de „origine din Transcarpatia” la cererea Budapestei. Vicepremierul ungar Zsolt Semjén a confirmat ulterior transferul acestora.

În regiunea ucraineană Transcarpatia (Zakarpatia), cea mai vestică regiune a Ucrainei, trăiesc aproximativ 150.000 de etnici maghiari, dintre care 400 activează în armata ucraineană.

Pe 19 iunie, Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut acces consular imediat la prizonierii de război transferați în Ungaria. Potrivit ministerului, aceștia au fost ținuți în izolare, neavând acces la surse de informații și neputând comunica cu rudele lor fără prezența „terților”. Cu toate acestea, ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat că prizonierii de război ucraineni „pot circula liber în Ungaria și pot face tot ce vor”.

Ieri, 20 iunie, Ministerul de Externe al Ucrainei a confirmat că trei din cei 11 prizonieri au fost înapoiați Ucrainei, iar guvernul de la Kiev “continuă să lucreze pentru a recupera restul grupului”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel