Trădarea Germaniei. Cine a câștigat, cine pierde

Val Vâlcu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Diverși analiști, istorici, comentatori de politică vehiculează mitul trădării Germaniei. Acuzația este nu doar o greșeală, e o prostie.

Potrivit acestor "voci autorizate", nemții ar păstra un resentiment istoric pentru că, la 23 August 1944, românii i-au trădat, au întors armele, au devenit din aliat, inamic. Asta ar explica, spun ei, de ce nu ne-ar iubi Germania, de ce au fost mai severe cu Bucureștiul guvernele de la Bonn, ulterior Berlin. Sau de ce nu înghit nemții Casa Regală de România.

Această abordare este jignitoare în primul rând pentru germani. Ar însemna că denazificarea nu a reușit. Hitler și naziștii au fost la fel de nocivi pentru germani ca pentru ruși, francezi sau polonezi. Întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste a salvat viețile a sute de mii de germani. Decizia Regelui Mihai a dus la scurtarea războiului cu șase luni și astfel au fost evitate sute de mii de morți, din rândul nemților, ca și din rândul Aliaților.

Atât din punct de vedere moral cât și uman, gestul de la 23 August este deplin justificat. Întoarcerea armelor împotriva lui Hitler a fost o mișcare pe care au încercat-o chiar germanii. Cum ar fi ca un idiot să-l acuze de trădare pe Claus von Stauffenberg , ofițerul care a încercat să-l asasineze pe Fuhrer și a declanșat o rebeliune militară în Berlin, ca să oprească măcelul?

Pe de altă parte, actul de la 23 August a fost necesar României, iar Armata a executat ordinul Regelui. Pe drapelul pe care au jurat militarii era stema Casei Regale, nu zvastica, deci despre ce trădare vorbim?

Scenariul, de fapt, trădează mentalitatea de supuși, de cetățeni de mâna a doua, care își caută mereu un stăpân cu care să se pună bine. Problema lor nu e dacă noi am făcut ce trebuie, ci cum trebuie să se fi văzut gestul din partea celor care contează. Dacă această opinie este majoritară, chiar că nu vom conta vreodată.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel