Primele exporturi militare către Turcia din ultimii ani: Finlanda face totul pentru un loc în NATO, dar Erdogan nu se lasă convins

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Finlanda încearcă să se țină de înțelegerea încheiată la Summitul de la Madrid și eliberează prima licență comercială de export de material militar către Turcia din 2019 încoace.

Autoritățile de la Helsinki continuă să facă pașii convenți în înțelegerea de la Madrid, încheiată între Turcia și cele două state scandinave - Finlanda și Suedia, cu ocazia Summitului NATO din 28-30 iunie 2022.

Riikka Pitkanen, un consilier special la ministerul finlandez al apărării, a declarat pentru AFP că licența de export acordată privește oțelul care va fi utilizat la fabricarea blindatelor.

Ministrul finlandez al Apărării, Antti Kaikkonen, a declarat anterior că vor lua în considerare reluarea exporturilor de arme către Turcia.

Reluarea exporturilor de echipamente/materiale militare sau care sunt utilizate în industria de apărare a reprezentat una din cerințele cele mai importante pe care Turcia le-a pus pe masă în cadrul negocierilor de anul trecut de la Madrid.

Totuși, decizia Finlandei nu pare să fi influențat prea mult Turcia. Oficialii de la Ankara au declarat miercuri că vor amâna pe termen nelimitat viitoarele discuții cu Finlanda și Suedia cu privire la cererea lor de a adera la NATO, după protestele din weekend, de la Stockholm, despre care Ankara spune că sunt motivate de ură.

Dintre cei 30 de membri ai NATO, doar parlamentele din Turcia și Ungaria nu au ratificat intrarea în NATO pentru Suedia și Finlanda.

Turcia și-a exprimat obiecții din sprijinului celor două țări față de grupurile teroriste.

Ankara a cerut, de asemenea, ridicarea restricțiilor la exportul de arme pe care Suedia și Finlanda le-au impus, în 2019, după operațiunea militară a Turciei din nordul Siriei, împotriva a grupării teroriste PKK.

 

Cât va dura blocajul

 

Analiştii citați de Reuters se aşteaptă ca procesul de aderare să rămână blocat până după alegerile din Turcia.

Chiar și atunci, progresul ar putea fi lent. Implementarea completă a acordului de la Madrid ar putea dura ani, iar Suedia a spus că unele dintre celelalte cereri ale Turciei sunt imposibil de îndeplinit.

Un lucru este sigur, faptul că aderarea celor două state trenează, este în avantajul unui singur om.

„Acțiunile Turciei aduc un beneficiu lui Putin și... asta ar trebui să fie o problemă pentru Alianță în ansamblu”, a concluzionat Paul Levin, director al Institutului de Studii Turce, de la Universitatea din Stockholm.

 

De ce Suedia și Finlanda în NATO

 

Suedia și Finlanda au avut până acum o politică de nealiniere militară formală, dar invazia Rusiei în Ucraina a determinat o modificare a opiniei publice din cele două țări.

Finlanda are o graniță de 1.300 km cu Rusia, în timp ce insula suedeză Gotland se află la doar 300 km (186 mile) de Flota Mării Baltice a Rusiei, situată în Kaliningrad.

Țările în conflict văd în NATO, cu clauza sa de apărare colectivă, cea mai bună modalitate de a le asigura securitatea.

La rândul său Alianța Nord Atlantică își dorește doi membri cu capacități militare puternice: Finlanda are capacitatea de a mobiliza 285.000 de militari și 650 de tancuri. Suedia are o forță aeriană puternică și o flotă de submarine adaptată condițiilor Mării Baltice. Strategic, cele două țări completează și consolidează prima linie a NATO împotriva Rusiei, permițând, în același timp, Alianței să proiecteze forță în zona baltică.

Totuși Finlanda, fără Suedia, în NATO nu ar aduce Alianței un plus major - părarea Finlandei fără acces terestru strategic prin Suedia ar fi dificilă pentru NATO.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel