Theresa May: ”Londra deține dovezi incontestabile împotriva GRU în cazul Skripal”

Eduard Pascu |
Data publicării:

Premierul britanic Theresa May i-a cerut vineri preşedintelui rus Vladimir Putin, în marja summitului G20 din Japonia, „să pună capăt actelor de destabilizare și iresponsabile care ameninţă Marea Britanie şi pe aliaţii săi”, relatează AFP.  Fără acest lucru „nu va putea exista o normalizare a relaţiilor bilaterale”, a avertizat ea, potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street, transmite paginaderusia.

În cursul întrevederii cu Putin, May a spus că deţine „probe incontestabile că Rusia se află în spatele acestui atac”, referindu-se la otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia cu un agent neurotoxic.

În pofida tonului glacial al întrevederii, şefa guvernului britanic s-a declarat „deschisă la posibilitatea unei relaţii diferite, dar pentru acest lucru guvernul rus trebuie să aleagă o cale diferită”.

Autorităţile britanice au avut grijă să precizeze înainte de reuniune că această întâlnire bilaterală nu reprezintă o normalizare a legăturilor cu Moscova.

Premierul britanic Theresa May a declarat că aceste acțiuni nu trebuie repetate și că Marea Britanie vrea ca cei doi implicați în atacuri să fie adusi în fața justiției.

Marea Britanie a acuzat doi ofiţeri ruşi din serviciile de informaţii militare (GRU) că sunt responsabili de otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia cu un agent neurotoxic în oraşul englez Salisbury, în martie 2018.

 

Spionii care trădează trebuie pedepsiți

 

„Rusia nu permite extrădarea cetăţenilor săi, dar mandate europene de arestare au fost emise pentru cei doi indivizi şi dacă pun piciorul în afara Rusiei vom face toate eforturile să fie aduşi în faţa justiţiei”, a declarat ea pentru BBC înainte de întâlnirea cu liderul de la Kremlin.

Putin a respins în trecut afirmaţiile Londrei privind implicarea statului rus în otrăvirea cu agent neurotoxic, sugerând că ambele părţi ar putea fi gata să lase incidentul în urmă.

„Cred că Rusia şi Marea Britanie sunt amândouă interesate să-şi restabilească relaţiile, cel puţin sper că vor fi făcuţi câţiva paşi preliminari”, a declarat el pentru Financial Times.

Putin a adăugat că spionii care îşi trădează ţara trebuie să fie pedepsiţi. „Nu spun că incidentul de la Salisbury reprezintă modul în care trebuie făcut acest lucru (…), dar trădătorii trebuie pedepsiţi”, a spus el.

Theresa May a subliniat că Regatul Unit va apăra în mod consecvent liberalismul, democrația, drepturile omului și egalitatea tuturor grupurilor sociale, inclusiv a reprezentanților comunității LGBT, relateaza Sky News.

De asemenea, ea i-a cerut lui Putin să-i elibereze pe cei 24 de marinari ucraineni arestați, pentru a detensiona situația din Ucraina.

Potrivit lui May, „acțiunile Rusiei în Ucraina provoacă îngrijorare profundă”.

Vezi și: Putin: Rusia a demascat peste 400 de agenți ai unor servicii secrete străine

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel