Thailanda amână controversata achiziție de submarine chineze pe fondul protestelor

Tudor Curtifan / 31 aug 2020 / 21:12

Thailanda a amânat achiziţia a două submarine chineze, un contract controversat de mai multe sute de milioane de euro, din cauza crizei provocate de epidemia de coronavirus şi a protestelor tinerilor care manifestează de mai multe săptămâni, transmite Agerpres, care citează AFP.

În contextul 'pandemiei şi al îngrijorării opiniei publice faţă de situaţia economică', premierul Prayut Chan-O-Cha, totodată ministru al apărării, a cerut marinei thailandeze 'să amâne această achiziţie' şi 'să negocieze cu China pentru a obţine o amânare' de un an, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al guvernului de la Bangkok, Anucha Burapachaisri.

Thailanda, una din primele ţări care şi-a arătat interesul faţă de submarinele construite de China, a prevăzut în 2015 să achiziţioneze trei astfel de submersibile.

Potrivit celor de la Defense News, achiziţia primului submarin s-a finalizat în 2017, livrarea fiind prevăzută în 2024. Sursa citată precizează că e vorba despre submarine chinezești din clasa Yuan.

Cumpărarea celorlalte două, la un cost de 609 milioane de euro, a fost aprobată în august de o subcomisie parlamentară, o decizie care a provocat un val de nemulţumire în ţară, a cărei economie s-a contractat cu peste 12% în trimestru al II-lea din cauza căderii turismului şi exporturilor.

 

Achiziția celor două submarine, un contract foarte controversat în ThailandaAchiziţia submarinelor suscită de mai mulţi ani critici, unii punând la îndoială valoarea lor strategică pentru o ţară cu ape teritoriale puţin adânci şi care, spre deosebiri de mai mulţi dintre vecini, nu este implicată în diferende în Marea Chinei de Sud.

Semne de întrebare a ridicat şi costul lor, considerat exorbitant de unii observatori.

Renunţarea la acest contract este una din revendicările studenţilor care ies în stradă de mai multe săptămâni pentru a protesta contra guvernului şi a cere o reformă a puternicei monarhii thailandeze.

De partea cealaltă, promonarhiştii se organizează la rândul lor, peste 1.000 dintre ei participând duminică, pe un stadion din capitala Bangkok, la o adunare de susţinere a regelui Maha Vajiralongkorn.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy