Tensiunile dintre armata turcă și milițiile kurde din nordul Siriei pot influența decisiv relațiile ruso-turce și implicarea SUA în regiune

Nicolae Iordan |
Data publicării:

În prezent, Turcia desfășoară o campanie limitată de lovire a milițiilor kurde din Siria, dar escaladarea fricțiunilor poate conduce ușor către o operație de amploare care va complica relațiile dintre Ankara și Moscova și ar putea împinge milițiile kurde să se apropie de Damasc și să pună capăt alianței lor cu SUA.

Pe 16 august, au izbucnit lupte grele între miliția kurdă cunoscută sub numele de "Forțele Democratice Siriene" (SDF) și forțele turce din apropierea orașului Kobani, care se află între două zone tampon turcești care găzduiește și unele forțe guvernamentale siriene.

Luna trecută, mai multe lovituri cu drone turcești au ucis cel puțin 3 lideri ai SDF. În același timp, SDF a încercat să efectueze atacuri împotriva forțelor turcești atât în ​​Siria, cât și în Turcia însăși, pentru a preveni alte operațiuni turcești împotriva lor.

Luptele vor rămâne probabil limitate la liniile de contact dintre Turcia și SDF, din jurul Kobani, Tal Rifaat și Ain Issa, cu excepția cazului în care Rusia dă în mod neașteptat Turciei undă verde pentru a lansa o operațiune de anvergură.

 

Turcia nu va risca afectarea relației sensibile cu Rusia

 

Este puțin probabil ca Turcia să riște o confruntare diplomatică sau militară cu Rusia pentru a obține câștiguri în Siria pe termen scurt. Ankara preferă să negocieze cu Moscova pentru a obține sprijinul său pentru o intervenție militară mai amplă, dar Rusia este reticentă să cedeze mai mult teritoriu sirian Turciei, temându-se că acest lucru va submina reputația Rusiei ca aliat de încredere al Siriei și ar putea reflecta o imagine conform căreia Rusia nu poate proteja Siria în timp ce războiul din Ucraina continuă.

Între timp, există incertitudine cu privire la sprijinul acordat de SUA Forțelor Democratice Siriene în perioada actuală, dar se așteaptă ca SDF să răspundă lansând atacuri împotriva facilităților militare ale Turciei din Siria.

Dacă atacurile SDF împing Turcia să lanseze o operație militară dincolo de liniile actuale de contact, aceasta va crea o dispută între Ankara și Moscova și ar putea complica relația lor delicată pe fondul războiului în curs din Ucraina.

De asemenea, dacă aceste atacuri provoacă pierderi mari în rândul turcilor, ele vor alimenta furia populară în Turcia și vor motiva guvernul turc să reacționeze cu mai multă forță, mai ales că Erdogan și partidul său de guvernământ Justiție și Dezvoltare se confruntă deja cu presiuni acasă din cauza situației economice înainte de alegerile generale de anul viitor.

Într-un astfel de scenariu, Ankara ar putea vedea că riscurile politice de a părea slabă în Siria depășesc riscurile unei operații militare ample, inclusiv deteriorarea relațiilor cu Rusia și declanșarea unei alte crize militare similare cu cea care a avut loc în februarie și martie 2020.

O criză militară mai mare, care implică SDF și forțele ruse în Siria, ar putea duce la o reacție populară în Turcia împotriva relațiilor cu Rusia și ar putea provoca un boicot al mărfurilor și agenților ruși în contextul unui val de patriotism.

Deși un astfel de răspuns nu ar amenința bazele relațiilor ruso-turce, i-ar putea forța pe liderii celor două țări să devină mai critici unul față de celălalt și, eventual, să motiveze Rusia să încerce să destabilizeze alte regiuni importante pentru Turcia, cum ar fi Caucazul și Libia.

 

Implicarea SUA ar putea fi și ea afectată

 

O astfel de campanie turcească ar forța, de asemenea, SDF-ul să se apropie de guvernul sirian, subminând, la rândul său, relațiile SDF-ului cu SUA și dând Statului Islamic șansa de reafirmare.

Deoarece Washingtonul nu va interveni pentru a proteja SDF de un aliat NATO (a cărui importanță a crescut de la invazia rusă a Ucrainei), SDF se va adresa probabil guvernului sirian pentru sprijin, așa cum a procedat anterior.

În schimb, este posibil ca Damascul să facă presiuni asupra SDF-ului pentru a expulza forțele americane rămase în nord-estul Siriei, ceea ce ar amenința să pună capăt cooperării dintre SUA și SDF sau cel puțin să ridice provocări serioase care complică capacitatea Washingtonului de a-și implementa măsurile contrateroriste.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel