Tensiuni militare în Marea Neagră. Ankara, apel către Moscova și Kiev

Sebastian Florea |
Data actualizării: | Data publicării:

Turcia îndeamnă la evitarea escaladării tensiunile dintre Moscova şi Kiev în Marea Neagră.

'Aflăm cu îngrijorare veştile conform cărora a fost deschis focul asupra unor nave ucrainene şi că există răniţi', a declarat diplomaţia turcă într-un comunicat, care nu menţionează deloc Rusia, aliat apropiat al Turciei. 'Îndemnăm la acţiuni de bun simţ şi de moderaţie, pentru a evita escaladarea şi pentru respectarea legislaţiei internaţionale', continuă comunicatul.

Tensiunile între Ucraina şi Rusia în jurul Mării Azov au cunoscut o bruscă escaladare duminica aceasta, când Kievul a acuzat Rusia că a atacat o navă ucraineană şi a blocat accesul către această mare mică, situată între Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, şi estul Ucrainei, scena unui război cu separatiştii proruşi. Ucraina i-a acuzat în seara zilei de duminică pe ruşi că au capturat mai multe dintre navele sale, după ce au tras asupra lor în această zonă strategică. Navele - două nave vedete blindate, Berdiansk şi Nikopol, şi remorcherul Iani Kapu - încercau să intre dinspre Marea Neagră în strâmtoarea Kerci, care separă Crimeea de Rusia şi marchează accesul în Marea Azov.

Dintr-un total de 23 de militari aflaţi la bord, şase au fost răniţi, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene. 'În calitate de ţară riverană Mării Negre, insistăm că trecerea în strâmtoarea Kerci nu trebuie să fie blocată', adaugă Ankara. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care cooperează strâns cu omologul său rus Vladimir Putin, l-a primit în două rânduri în acest an în Turcia pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. Negocieri purtate între Erdogan şi Putin au permis anul trecut eliberarea de către Rusia a doi importanţi reprezentanţi ai comunităţii tătarilor din Crimeea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel