TCG Anadolu, pregătită de Marea Neagră. Noua navă de asalt cu designul unui portavion uşor, livrată Turciei. Lipsesc însă avioanele F-35

Darius Muresan |
Data publicării:
TCG Anadolu, noua navă de asalt amfibiu a Turciei
TCG Anadolu, noua navă de asalt amfibiu a Turciei

Marina Turciei a primit oficial nava TCG Anadolu, noua navă de asalt amfibiu cu designul unui portavion ușor. „Bijuteria” Marinei turce va putea opera inclusiv în Marea Neagră. Lipsesc însă, din motive evidente, avioanele americane F-35 Lightning II.

Publicația turcă Yerlisilahsanayii anunță că nava a fost livrată Forțelor Navale ale Turciei. TCG Anadolu urmează să fie dusă către Șantierul Naval Pendik, unde îi vor fi montate sistemele de armament.

Noua navă de asalt amfibiu a trecut testele pe mare.

Nava a fost construită în Turcia cu implicarea industriei autohtone, fiind construită la Șantierul Naval Sedef.

Potrivit sursei citate, noua navă multirol a Turciei poate opera în Marea Egee, Marea Mediterană, dar și în Marea Neagră. Totodată, Turcia va putea disloca nava dacă va fi necesar  și în Oceanul Indian ori Atlantic. 

TCG Anadolu va putea transporta vehicule de luptă și MLI în zonele de conflict, dar poate opera și elicoptere și avioane.

Noua „bijuterie” a Turciei a costat nu mai puțin de 650 de milioane de dolari și va intra în serviciu în 2023.

 

 

Despre TCG Anadolu, livrat Marinei turce. Nu însă și avioanele americane F-35 care ar fi trebuit să decoleze de pe TCG Anadolu

 

2. TCG Anadol... (tcg_anadolu_08685600.jpeg)

TCG Anadolu, sursă foto: Turkdeniz.com

TCG Anadolu are o lungime de 231 de metri și o lățime de 32 de metri,  cu un deplasament de aproximativ 27.000 de tone.

Nava poate atinge o viteză maximă de 20.5 noduri (aproximativ 40 km/h). 

TCG Anadolu va avea la bord inclusiv un spital și două săli de operație.

De la bordul navei vor putea opera drone de ultimă generație Bayraktar TB3 sau 

Număr de aeronave: 50-110 Bayraktar TB3 vehicule aeriene fără pilot sau viitoarele avioane de luptă fără pilot de tip Bayraktar KIZILELMA.

Totodată, TCG Anadolu va transporta și elicoptere de diferite tipuri, de la As532, Boeing CH-47 Chinook, T-129 ATAK, ori S-70B Seahawk.

Nu însă avioane de luptă de generația a 5-a americane de tip F-35 Lightning II.

Astfel, nava multirol pe lângă elicoptere ar fi trebuit să opereze și avioane Harrier sau F-35B. TCG Anadolu e realizată din combinarea caracteristicilor unei nave de asalt cu designul unui portavion uşor și va deveni nava amiral a Forțelor Navale ale Turciei.

Planurile ca de pe navă să fie lansate avioane de luptă americane F-35 erau înainte de excluderea Turciei din programul Joint Strike Fighter pentru achiziționarea de sisteme de rachete rusești S-400.  

De subliniat că după excludere, Turcia a făcut pași la sfârșitul anului 2021 pentru a achiziționa 40 de noi avioane de luptă F-16 Block 70 Viper și 79 de kituri de modernizare pentru avioanele F-16 folosite deja de Forţele Aeriene Turce la aceeași versiune. Ankara e dispusă să achite aproximativ 20 de miliarde de dolari, dar SUA tergiversează tranzacția.

Recent, Çagri Erhan, membru al Comisiei pentru Securitate și Politică Externă din Turcia, într-un interviu acordat presei din Rusia nu a exclus anularea negocierilor și îndreptarea Turciei spre avioane de luptă rusești.

CITEȘTE ȘI: Moment istoric pentru industria aeronautică din Turcia: Avionul de luptă fără pilot “Bayraktar Kizilelma” a efectuat primul său zbor (Foto/Video)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel