Moment istoric pentru industria aeronautică din Turcia: Avionul de luptă fără pilot “Bayraktar Kizilelma” a efectuat primul său zbor (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Dronă de luptă Bayraktar Kizilelma, prezentată de compania turcă Baykar ca fiind un "avion de luptă fără pilot", a efectuat primul zbor. Vestea a fost comunicată pe Twitter, la 14 decembrie 2022, de către Selcuk Bayraktar, director al companiei turce Baykar.

Anunțat pentru prima dată în iulie 2021, programul Kizilelma este dezvoltat ca un avion de luptă fără pilot. Industria aeronautică din Turcia Industria  cu caracteristici similare cu avioanele de luptă de manieră.

Potrivit companiei Baykar, avionul de luptă fără pilot Kizilelma va fi, de asemenea, supersonic și va avea caracteristici stealth. Cu o greutate maximă la decolare de 6 tone, drona este planificată să aibă o capacitate de încărcare utilă de 1.500 de kilograme. 

Se preconizează că drona a fost proiectată să aterizeze și să decoleze pe piste scurte. În cele din urmă ar trebui să opereze de pe nava de asalt amfibie TCG Anadolu, care efectuează în prezent teste pe mare. 

Inițial, se aștepta ca TCG Anadolu să transporte avioane de luptă F-35B de fabricație americană, înainte de excluderea Turciei din programul Joint Strike Fighter pentru achiziționarea de sisteme de rachete rusești S-400.  

Kizilelma este similar cu mai multe modele dezvoltate în prezent de alți producători, cum ar fi Kratos XQ-58 Valkyrie, fabricat în SUA, sau Sukhoi S-70 Okhotnik, din Rusia.

Potrivit specificațiilor tehnice împărtășite de Baykar Technology, Kizilelma va putea rămâne în aer timp de cinci ore și va putea zbura la o înălţime de aproximativ 10.600 m. Greutatea maximă la decolare a aeronavei va fi de șase tone, cu o capacitate de încărcare utilă de 1,5 tone. Raza maximă de luptă, care reprezintă distanța maximă pe care Kizilelma o poate parcurge pentru a efectua misiuni de luptă, este declarată ca fiind de aproximativ 925 km.

Kizilelma va avea un compartiment intern pentru armament pentru a transporta rachete și bombe ghidate cu precizie, o caracteristică care contribuie și mai mult la caracteristicile stealth ale aeronavei. 

În martie 2022, conducerea companiei Baykar a anunțat demararea proiectului Kizilelma și începerea producției acestui avion la nivel de prototip. Potrivit estimărilor preliminare ale conducerii companiei, Bayraktar Kizilelma ar trebui să efectueze primul zbor în 2023.

Bayraktar Kizilelma [în engleză: Bayraktar Red Apple] va fi un avion supersonic de luptă fără pilot la bord – deci operat de la distanţă - cu caracteristici stealth.

Experții militari turci spun că avionul fără pilot va juca un rol-cheie în viitoarele misiuni militare ale armatei turce.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel