Propaganda rusă jubilează | Oficial turc: Cred că Turcia va renunța la achiziționarea de avioane F-16 din SUA

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 ale Turciei. Foto: Ministerul Apărării de la Ankara
Avioane F-16 ale Turciei. Foto: Ministerul Apărării de la Ankara

Turcia se afla acum la o răscruce de drumuri în ceea ce privește viitorul forțelor sale aeriene. După ce a fost exclusă din programul F-35 al Lockheed Martin, speranțele Ankarei s-au îndreptat către dezvoltarea propriului avion de luptă de generația a V-a TF-X. În același timp, Turcia are nevoie de noi avioane de luptă, iar ca o compensaţie pentru că a fost exclusă din programul F-35 a cerut ca SUA să aprobe vânzarea mai multor avioane  F-16 Block 70/72 , deoarece era cea mai fezabilă opțiune pentru Forţele Aeriene Turce.

Cu toate acestea, Congresul SUA amână în prezent aprobarea vânzării de noi avioane F-16 către Turcia. Același lucru se întâmplă și cu a moderniza flotei actuale de avioane F-16 ale Forţelor Aeriene Turce.

La cererea guvernului turc, la sfârșitul anului 2021, Ankara și Washingtonul au negociat vânzarea a 40 de noi avioane de luptă F-16 și a 79 de kituri de modernizare pentru avioanele F-16 folosite deja de Forţele Aeriene Turce, după ce industria turca de apărare a fost exclusă din programul comun al avioanelor de luptă de generația a cincea F-35 din cauza desfășurării de sisteme rusești de apărare aeriană S-400. 

Chiar dacă Turcia își poate moderniza actualele avioane F-16, apelând la industria natională de armament, livrarea unor noi avioane de luptă către Forţele Aeriene Turce este extrem de necesară.

Nu este prima dată când din Turcia face comentarii cu privire la faptul că ar putea căuta alte state care sunt disponibile să-i vândă avioane noi. În ultimele luni, astfel de declaraţii au fost făcut de politicieni turci de rang înalt, inclusiv de ministrul apărării, ministrul de externe și președintele industriei ţuce de apărare.

Çagri Erhan, membru al Comisiei pentru Securitate și Politică Externă din Turcia, a acordat un interviu agenţiei ruse de presă Sputnik, principala portavoce propagandistică a Kremlinului.

Potrivit oficialului turc, decizia de a trimite o solicitare la Washington pentru a achiziționa avioane F-16, în cea mai modernă configurație, a fost o greșeală. Mai ales în situația actuală.

Ce vrea să spună Erhan mai exact? Cutremurul din Turcia [precum și cel din Siria], care a luat viața a zeci de mii de oameni, a schimbat contextul pentru continuarea unor discuţii legate de achiziţia unor echipamente militare.

 

După cutremurele devastatoare, Turcia ar putea renunța la F-16 din cauza costului. Ankara are și varianta avioanelor rusești sau chinezești

 

Chiar dacă SUA ar aproba achiziționarea de F-16, alocarea a 20 de miliarde de dolari în acest moment ar putea fi criticată de mulţi turci. "Cred că, după cutremure, Turcia va renunța la cererea să pentru F-16, deoarece acestea costa 20 de miliarde de dolari. Solicitarea pentru F-16 a fost o greșeală, deoarece aceste avioane de luptă sunt "învechite și necompetitive", a declarat oficialul turc pentru presă rusă de propagandă.

Potrivit lui Erhan, Ankara ar trebui să își schimbe imediat decizia de a achiziționa F-16. El le-a reamintit jurnaliștilor ruși că există pe piață avioane chinezești, rusești și europene care ar fi de interes pentru Ankara.

Portalul online turc SavunmaSanayiST.com scrie că discuțiile dintre Ankara și Washington despre posibila achiziție de noi F-16 au început încă din 2021. Cu toate acestea, prima întâlnire între delegațiile celor două țări a avut loc abia la mijlocul anului trecut.

Erhan a comentat că există o șansă ca Turcia să fie readusă în programul F-35, dar fără a oferii prea multe argumente credibile.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat, luna trecută, că avioanele de luptă F-16 nu sunt singura opțiune pentru Ankara dacă Congresul SUA va bloca o vânzare de armament în valoare de 20 de miliarde de dolari, care include 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 și modernizarea flotei actuale a Turciei.

"Ne așteptăm ca bunul simț să prevaleze, ca Statele Unite să evalueze problema în ansamblu și să decidă, și să acționeze în consecință", a declarat Akar, citat de cotidianul Milliyet, la 5 februarie.

"Prietenii noștri din parlament poartă, de asemenea, discuții în Congres. Motto-ul nostru este Turcia puternică, TAF [forțele armate turce] puternice, NATO puternic, Alianța puternică''. De asemenea, spunem că F-16 nu este singura opțiune", a adăugat el.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel