Tancuri germane Leopard 2 pentru Forțele Armate Britanice?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit informațiilor publicate de site-ul BBC şi citate de publicaţia Army Recognition, armata britanică este în căutare de opțiuni care să o ajute să-şi modernizeze o bună parte din flota actuală de tancuri principale de luptă (MBT) Challenger 2, dar unii analişti britanici sunt de părere că Londra ar trebui să cumpere tancuri Leopard 2 din Germania.

Potrivit publicaţiilor National Interest şi Fobes printre opțiunile pe care ministerul britanic al Apărării le are la îndemâna se număr, atât achiziția de tancuri germane Leopardul 2, cât şi modernizarea tancurilor Challenger 2, în prezent în serviciul armatei britanice.

Analistul David Axe a scris într-o analiză pentru Forbes ca Marea Britanie risca să ajungă într-o situaţie puţin cam jenantă, deoarece armata are nevoie de noi tancuri şi singurele opţiuni viabile pe care le are la îndemâna sunt: ori introduce cele aproximativ 220 de Challenger 2 învechite într-un proces de modernizare, ori trebuie să cumpere tancuri principal de luptă (MBT) Leopard 2, construite de industria germană de apărare. 

Cu toate acestea, în calitate de aliaţi în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), britanicii ar putea să nu aibă altă opțiune decât să cumpere tancuri fabricate în Germania.

Potrivit unui studiu realizat de analiștii Jack Watling și Nick Reynolds pentru Royal United Services Institute, ar fi mult mai ieftin ca armata britanică să achiziționeze tancuri Leopardul 2. Cu toate acestea, studiul a sugerat că, deși ar fi mai riscant pentru Marea Britanie să dezvolte un Challenger 3, acesta ar oferi și „proprietate intelectuală valoroasă”.

Citeşte şi: Rheinmetall propune MBT Challenger 2 modernizat pentru Marea Britanie (Video)

Tancurile Challenger 2 sunt în dotarea forțelor armate britanice de mai bine de douăzeci de ani, fără a trece printr-un program major actualizare, iar numărul celor operaţionale a scăzut de la peste 500 la 227 - multe dintre acestea fiind ţinute în depozite.

La începutul anilor 2000, armata a cumpărat 424 de tancuri Challenger 2 de la producătorul Vickers Defense Systems. În același timp, au fost cumpărate şi toate piesele de schimb de care aveau nevoie britanicii pentru tancurile Challenger 2. Acest lucru și lipsa unor contracte serioase din partea altor state – Oman este singura ţară care a cumpărat 38 din tancuri - au făcut ca producătorul Vickers să nu mai mențină pornită linia de producție.

Totuşi, de ce nu ar putea cumpăra Marea Britanie tancuri M1 Abrams din Statele Unite?

Potrivit lui David Axe, care citează raportul realizat de Jack Watling și Nick Reynolds, Statele Unite nu sunt dispuse să exporte cea mai nouă versiune a tancului M1 Abrams – M1A2C (SEP v.3) – ceea ce face ca Leopard 2 să fie singura alternativă realistă la Challenger 3 – un nou tanc realizat de la zero pe care armata britanică îl are în vedere de câțiva ani. Cu alte cuvinte, britanicii vor Leopard 2A7? Întrebarea este cât se poate de legitimă, deoarece, din câte se înţelege, oficialii britanici vor o versiune de tanc modern – M1A2C (SEP v.3) – dar Leopard 2A7 al germanilor este disponibil, deoarece armata daneză va primi un total de 44 de vehicule, până în 2022.

După estimarile făcute de Watling și Reynolds, guvernul britanic ar trebui să comande cel puţin 300 de tancuri Challenger 3 - posibil ca parte a unui contract de aproximativ 2,7 miliarde de dolari - pentru ca producătorul să obțină cât de cât profit. Asta înseamnă mai multe tancuri decât intenționează armata britanică să dețină.

Publicaţia Naţional Interest precizează că numărul tancurilor Challenger 2 se reduce de la an la an, iar în cel mai scurt timp forţele armate britanice ar avea 148 de tancuri. Acest lucru ar reduce armata britanică la două regimente de tancuri - Royal Lancers și Royal Tank Regiment. În cadrul acestei reorganizări, fiecare unitate ar avea puţin peste cincizeci de tancuri, în timp ce restul ar fi pus deoparte pentru antrenament și piese de schimb.

Sursa citată precizează că achiziţia de tancuri Leopard 2 ar putea fi o mișcare potrivită pentru Regatul Unit - întrucât i-ar putea permite să investească în alte proiecte din domeniul apărării. Achiziţia de tancuri Leopard 2 ar putea fi şi ea considerată de britanici destul de costisitoare, dar studiul realizat de Royal United Services Institute a menționat că există o piață destul de mare de piese de schimb, upgrade-uri și o rețea de mentenanţa, asta pentru că la nivel european sunt mai multe state care operează diferite versiuni ale tancului german. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel