Armata Franței nu luptă în Ucraina, deși propaganda rusă a anunțat prezența Legiunii franceze pe front

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Un grup de comando al Armatei Franței, pregătindu-se să se parașuteze în Djibouti, sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris -  Ministère des Armées
Un grup de comando al Armatei Franței, pregătindu-se să se parașuteze în Djibouti, sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris - Ministère des Armées

Rusia se folosește de o temă sensibilă și anunță din nou prezența militarilor francezi în Ucraina. E a doua oară când se întâmplă, după un fake news anterior demontat rapid. Utilizatorul rus al canalului de propagandă “Cronica militară”, de pe Telegram, a anunțat, pe 12.04.2024, că primii militari francezi au sosit în Ucraina. Potrivit precizărilor sale ar fi vorba despre o unitate a Legiunii străine din Franța.

Conform informațiilor furnizate de canalele ruse de propagandă, aproximativ 100 de militari din cadrul Regimentului 3 Infanterie al Legiunii străine ar fi fost transferați în localitatea Slaviansk din regiunea Donețk.

Aparent, aceștia fac parte dintr-un detașament înaintat, urmând ca și alți militari să fie aduși în regiune, spun sursele ruse, citate de portalul de propagandă Topwar.

Primii militari francezi ar fi apărut în oraș cu o zi înainte, fiind dislocați la sediul Brigăzii 54 Mecanizate din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei. Aceștia s-ar deplasa în oraș numai însoțiți de militari ucraineni.

Rușii spun că unitatea franceză include specialiști în cercetare de artilerie, dar și geniști specializați în construirea de fortificații. Cel mai probabil, militarii francezi vor sprijini armata ucraineană pentru realizarea unei linii de apărare la Slaviansk, pentru cazul în care trupele ruse vor sparge frontul actual.

Informația e transmisă și de de corespondentul militar rus Yuri Kotenok. Acesta însă susține că mercenarii francezi se află la dispoziția Brigăzii 7 Infanterie Mecanizată a armatei ucrainene.

“Vorbim de un grup de geniu și de specialiști în cercetare de aviație din Regimentul 3 Infanterie al Legiunii străine franceze. Aceștia au ajuns în locația Brigăzii 7 Infanterie a Forțelor Armate ale Ucrainei”, a scris Kotenok pe canalul său de Telegram.

Deocamdată, oficialii ruși nici nu au confirmat, dar nici nu au infirmat informațiile referitoare la sosirea primilor militari francezi în Ucraina. Presa rusă de propagandă însă susține că “nu iese fum fără foc”.

Desigur, din surse independente nu poate fi confirmat acest lucru. Trebuie precizat că nu ar fi prima dată când rușii apelează la tactici de dezinformare în ceea ce privește prezența franceză în Ucraina. În urmă cu câteva săptămâni publicația franceză Le Monde a scris despre exerciții militare ale Regimentului 126 Infanterie iar informația a fost preluată de ruși care au prezentat-o trunchiat, citându-i însă fals pe cei de la Le Monde. Rușii au adăugat că jurnaliștii francezi au transmis că militarii istoricului Regiment vor fi trimiși să lupte în Ucraina. Un fake news de proporții pe care la vremea respectivă l-a analizat și DefenseRomania.

 

Legiunea franceză nu e Armata Franței

 

Comentariul autorului: Legiunea străină este o unitate de elită a armatei franceze, care a fost înființată pe 10 martie 1831. Aceasta a fost creată pentru voluntarii străini, care, după Revoluția franceză din iulie 1830, nu mai aveau voie să se înscrie în armata franceză. Voluntarii străini sunt conduși de ofițeri francezi, iar în prezent sunt acceptați și cetățeni francezi, care reprezintă 24% din efectivele totale.

Legiunea străină dispune de aproximativ 7.700 de militari și are sediul în localitatea Aubagne.

Regimentul 3 Infanterie, din care susțin rușii că ar face parte primii militari sosiți în Ucraina este dislocat în Guyana Franceză.

Trebuie remarcat faptul că, și în cazul în care informațiile vehiculate de sursele rusești ar fi adevărate, nu se poate afirma că Franța a trimis trupe în Ucraina. Legiunea franceză nu face parte totuși din trupele regulate ale armatei franceze, având practic un statut de companie militară privată. Astfel, membrii acesteia pot fi considerați mai degrabă contractori decât militari propriu-ziși.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel