Summit NATO istoric la Vilnius. Turcia a dat undă verde pentru aderarea Suediei după un acord acceptat de Erdogan

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul vizitei de la Soci unde a fost primit de președintele rus Vladimir Putin. Foto: Kremlin
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul vizitei de la Soci unde a fost primit de președintele rus Vladimir Putin. Foto: Kremlin

Preşedintele american, Joe Biden, care a sosit luni la Vilnius pentru summitul NATO, a salutat acordul dat de omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, aderării Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, pe care o bloca de peste un an, relatează Agerpres, care citează AFP.

"Sunt pregătit să lucrez cu preşedintele Erdogan şi Turcia pentru a întări apărarea şi descurajarea în zona euro-atlantică", a declarat Joe Biden într-un comunicat, spunând că "aşteaptă cu nerăbdare" să întâmpine Suedia ca al 32-lea stat membru al NATO.

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a salutat luni "o zi bună" pentru ţara sa şi un "pas foarte mare" după unda verde dată de preşedintele turc intrării Suediei în NATO.

"Facem un pas foarte mare spre ratificarea oficială a aderării Suediei la NATO. Este o zi bună pentru Suedia", a declarat Ulf Kristersson la o conferinţă de presă la Vilnius, unde are loc summitul Alianţei, spunând că este "foarte bucuros" de acordul anunţat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Într-un mesaj postat pe Twitter, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a salutat "veştile bune de la Vilnius" după acordul dat de preşedintele Erdogan. "Calea pentru ratificarea de către Turcia a aderării Suediei la NATO este în sfârşit liberă", a spus ea.

 

Suedia confirmă că Turicia a dat undă verde aderării sale la NATO

 

"Sunt bucuros să anunţ că preşedintele Erdogan a acceptat să transmită protocolul de aderare a Suediei" parlamentului turc "cât mai curând posibil şi să acţioneze cu adunarea pentru a garanta ratificarea", a declarat responsabilul la finalul unei întâlniri cu liderul turc premierul suedez, Ulf Kristersson, în ajunul unui summit NATO la Vilnius.

"A finaliza aderarea Suediei la NATO este un pas istoric care aduce beneficii securităţii tuturor aliaţilor NATO în această perioadă critică. Ne face pe toţi mai puternici şi mai în siguranţă", a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă.

Cu câteva ore mai devreme, preşedintele turc legase sprijinul său pentru candidatura Suediei la NATO de negocierile de aderare a ţării sale la UE.

Erdogan a purtat seara discuţii cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cursul cărora ambii au convenit să "revitalizeze" relaţiile dintre Turcia şi UE, potrivit liderului european.

Stoltenberg a mai indicat că Suedia a fost de acord, "în calitate de membru al UE, să sprijine activ eforturile de revigorare a procesului de aderare a Turciei la UE şi să contribuie la modernizarea acordului de uniunea vamală UE-Turcia şi liberalizarea vizelor".

Turcia, oficial candidată, şi-a depus candidatura la Comunitatea Economică Europeană în 1987 şi la Uniunea Europeană în 1999, dar negocierile de aderare la UE, care au început în 2005, sunt la punct mort de câţiva ani.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel