Suedia scoate tancurile de la „naftalină” pe insula Gotland din Marea Baltică

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc suedez Stridsvagn, sursă foto: Ministerul Apărării din Suedia -  Forsvarsmakten.se
Tanc suedez Stridsvagn, sursă foto: Ministerul Apărării din Suedia - Forsvarsmakten.se

Forțele armate ale Suediei au desfășurat, după 21 de ani, primul exercițiu cu tancuri pe insula Gotland din Marea Baltică.

Pe 1 ianuarie 2018, Suedia a început procesul de reînființare a Regimentului Gotland (denumit prescurtat P 18). Unitatea a mai fost activă în perioadele 1963–1994 și 2000–2005.

„Un regiment de tancuri ar trebui să aibă propriile tancuri”, a declarat Ulf Hamberg, comandantul batalionului 181 de tancuri, care și-a exprimat satisfacția referindu-se la primul său exercițiu în unitatea P 18.

 

Noul Regiment Gotland a început acum să reconstruiască capacitatea de tancuri după o pauză de 20 de ani

 

Noul Regiment Gotland a început acum să reconstruiască capacitatea de tancuri după o pauză de 20 de ani, se precizează într-un comunicat de presă al Forțelor Armate ale Suediei. Pregătirea de anul viitor se va concentra pe tancuri, iar în 2025, compania de tancuri din Lärbro va fi complet echipată.

În cadrul unui exercițiu din ultima jumătate a lunii septembrie, au fost reintroduse tancurile în înzestarea batalionului 181, iar pe 20 septembrie, Regimentul Gotland a executat primele trageri de luptă cu tancuri din ultimii 21 de ani, ultima pregătire cu acest specific având loc în mai 2000. Blindatele au fost încadrate temporar cu militari instruiți în garnizoana Skövde și mutați cu serviciul în Gotland, se mai precizează în comunicatul de presă.

 

Regimentul de tancuri va fi format din două sau trei batalioane. Decizia vine pe fondul tensiunilor din Marea Baltică

 

Comentariul autorului: Inițial (aprilie 2015), Suedia și-a propus, ca pe insula Gotland să înființeze un grup de luptă de nivel batalion, în decurs de trei ani, care urma să aibă în compunere ca subunități luptătoare două companii, prima înzestrată cu 12 mașini de luptă ale infanteriei, iar cea de-a doua cu 11 tancuri.

Datorită tensionării situației de securitate din Marea Baltică, s-a renunțat la planul inițial și, în 2018, a trecut la înființarea unui regiment de tancuri, care va fi format din două sau trei batalioane.

În prezent, armata suedeză are 120 de tancuri Stridsvagn 122 (versiunea suedeză a Leopardului german 2A5). După 2014, când situația internațională s-a schimbat, s-a decis revenirea în unitățile operative a unei părți din tancurile aflate în conservare.

Forțele Armate ale Suediei sunt în plin proces de creștere a capacității de luptă, prin înființarea unor noi unități.

În acest an (septembrie – octombrie), au mai fost reactivate un regiment de forțe speciale (Regimentul Dragoon la Norrland – unitatea K 4), un regiment de infanterie marină (Marine Regiment la Älvsborg – unitatea Amf 4). Au fost înființate, tot în acest an în octombrie, o aripă de aviație (denumită F-16 la Uppland) și un regiment de infanterie la Dalarna (I 13). În 2022, va mai fi înființat un regiment de infanterie (I 21)  la Västernorrland. De asemenea, Forțele Armate suedeze au mai anunțat că vor mai constitui și un regiment de artilerie la  Bergslagen, fără să precizeze însă când vor face acest lucru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel