Suedia rămâne deschisă negocierilor cu Bulgaria pentru vânzarea de avioane Gripen

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Suedia rămâne pregătită să negocieze în continuar pentru avioanele Gripen, în cadrul procedurii de selecţie a unui nou tip de avion de luptă multirol pentru forțele aeriene bulgăre, conform poziției oficiale a şeful biroului relaţii internaţionale şi exporturi al FMV-ului suedez, Joakim Wallin, citată de Bulgarian Military.

,,Respectăm decizia parlamentului bulgar asupra procesului de achiziție a unui nou tip de avion de luptă, dar suntem convinși că oferta suedeză aduce mai multe avantaje Bulgariei", a preciat Joakim Wallin.

Reamintim că, pe 16 ianuarie, parlamentul bulgar a votat şi a dat undă verde începerii negocierilor cu Statele Unite pentru achiziţionarea a opt avioane multirol F-16, iar compania americană Lockheed Martin și-a exprimat ieri, într-un comunicat de presă transmis special mass-mediei din Bulgaria, disponibilitatea de a sprijini guvernul de la Sofia în viitoarele negocieri pe care acesta le va purta cu guvernul Statelor Unite.

Sedezii de la Saab, nu vor să accepte că au pierdut licitaţia în faţa americanilor de la Lockheed Martin şi insistă că avionul lor răspunde în totalitate cerinţelor Bulgariei.

Suedia consideră că Gripen este cea mai bună opțiune pentru Bulgaria și forțele sale aeriene, argumentând că avionul lor este cea mai avansată aeronavă de luptă, dovedind acest lucru în misiunile comune ale NATO.

,,Gripen este fabricat în Europa, pe deplin compatibil cu standardele NATO și are costuri reduse pe tot parcursul vieții. În plus, Suedia oferă un pachet perfect compatibil cu cele 10 avioane", a subliniat Joakim Wallin, adaugând că, împreună cu armamentul și echipamentul necesar, oferta Saab se încadrează în bugetul de 767 de milioane de euro aprobat inițial de parlamentul bulgar.

Joakim Wallin a ţinut să precizeze că raportul grupului de experți al Ministerului Apărării indică faptul că Gripen dispune de cele mai bune capacități operaționale, iar astfel de parteneriat va aduce beneficii bulgariei, conducând la o strânsă cooperare între cele două țări.

Companiei Saab i s-a reproşat ca preţul pentru avioanele Gripen vor depăşi ulterior bugetul de 767, deoarece echipamentele și armamentul necesare pentru ca aeronavele să fie multifuncționale sunt dobândite prin încheierea de contracte cu țări terțe, dar a respins aceste acuzaţii.

Reprezentanţii companiei Saab declară că vor monitoriza în continuare procesul de achiziţie și rămâne disponibili pentru discuții ulterioare cu Bulgaria.

Ministrul apărării Krasimir Karakachanov a anunțat anterior că, dacă negocierile cu SUA nu vor reuși, Bulgaria va începe discuțiile cu Suedia. Cu toate acestea, se așteaptă ca acordul să fie încheiat rapid cu SUA, iar Bulgaria să nu întâmpine probleme în procesul de negociere cu oficialii de la Washington.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel