Lockheed Martin sprijină Bulgaria în negocierile cu SUA pentru achiziţionarea avioanelor F-16

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania americană Lockheed Martin și-a exprimat ieri, într-un comunicat de presă transmis special mass-mediei din Bulgaria, disponibilitatea de a sprijini guvernul de la Sofia în viitoarele negocieri pe care acesta le va purta cu guvernul Statelor Unite, privind achiziționarea a opt avioane noi F-16V Block 70 pentru forțele aeriene bulgăre, precizează BulgarianMilitary.com.

,,Vom continua să susținem guvernul Statelor Unite și pe noii noștri parteneri bulgari în parcursul negocierilor contractuale", a declarat James T. Robinson, responsabil Lockheed Martin de Programul internaţional pentru afaceri al avioanelor F-16.

,,Lockheed Martin salută decizia parlamentului bulgar de a iniția negocierile pentru achiziționarea noilor aeronave F-16 Block 70. Avioanele F-16 îndeplinesc pe deplin standardele de apărare ale Bulgariei și ale NATO, iar forțele aeriene ale țării vor dobândi cel mai avansat avion de generația a IV-a, din cadrul Alianței. Economia și industria bulgară vor beneficia de această nouă relație cu Lockheed Martin, pe termen lung", se mai arată în comunicatul de presă al companiei americane.

Reamintim că, ieri (16 ianuarie), parlamentul bulgar a votat şi a dat undă verde începerii negocierilor cu Statele Unite pentru achiziţionarea a opt avioane multirol F-16, în vederea înlocuirii flotei de aparate de producţie sovietică MiG-29.

Contractul pentru achiziţionarea avioanelor F-16V Block 70, produse de compania Lockheed Martin, se ridică la valoarea de 1,8 miliarde leva (1,05 miliarde dolari), aceasta fiind cea mai mare achiziţie făcută de armata bulgară după căderea regimului comunist, în urmă cu aproape 30 de ani. 

La licitaţie au mai participat compania suedeză Saab, ce produce avioane Gripen, şi Italia, ce are în dotare avioane Eurofighters pe care doreşte să le vândă pentru a-şi moderniza flota aeriană militară. 

Lockheed Martin a recunoscut cu ceva timp în urmă că nu va putea livra primul lot de avioane în termen de doi ani, după cum cere Bulgaria, dar responsabilul Lockheed Martin de Programul internaţional pentru afaceri al avioanelor F-16, James Robinson, a declarat în luna decembrie pentru ziarul bulgar Dnevnik că atât compania, cât și guvernul american au luat în calul reducerea costului, dar şi perioada de livrare.

Ministrul apărării bulgar Krasimir Karakacianov a estimat că negocierile cu SUA vor dura circa patru luni, prima rundă urmând să aibă loc la Bruxelles în luna februarie. 

,,De acum înainte există multe chestiuni pe care trebuie să le clarificăm - date de livrare, service, asigurarea pieselor de schimb'', a spus Karakacianov. 

Votul din parlamentul bulgar a fost salutat de partea americană

,,Ambasada SUA salută decizia de astăzi a Adunării Naţionale a Bulgariei de a începe negocierile pentru achiziţionarea de noi aparate F-16 Block 70 de la Lockheed Martin. Aşteptăm cu nerăbdare să continuăm consolidarea parteneriatului nostru strategic cu aliatul nostru Bulgaria'', a menţionat ambasada SUA la Sofia, informează miercuri Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel