F-16 pentru Bulgaria. Scandal la Sofia după ce opoziția a acuzat Guvernul de lipsă de transparență

Tudor Curtifan |
Data publicării:
 F-16V Block 70
F-16V Block 70

Guvernul Bulgariei dă asigurări că procedura de achiziționare a avioanelor F-16 este una transparentă.

Prin vocea oficialului Tsvetan Tsvetanov, unul din liderii partidului GERB, aflat la guvernare, Executivul de la Sofia a precizat că propunerea Guvernului de a începe negocierile cu Statele Unite ale Americii privind achiziționarea a opt aparate F-16 urmează să fie aprobată de Parlament, informează Bulgarian Military.

Potrivit oficialului, procesul aprobat de Guvern săptămâna trecută, pentru achiziționarea a aparate noi F-16, "este cea mai bună opțiune  posibilă”, iar Bulgaria va fi ”mândră în următoarele decenii” cu privire la această ”investiție în securitate”.

Nu aceeași opinie pare să aibă opoziția din Bulgaria, care se opune achiziției de avioane F-16. Principalul partid de opoziție BSP și Valery Simeonov (NFSB), unul din liderii opoziției, acuză Guvernul că procedura de achiziție nu este transparentă.


Guvernul de la Sofia dă asigurări privind transparența procedurii


În replică, Guvernul dă asigurări că procedura este una transparentă, iar decizia de a renunța la achiziționarea aeronavelor suedeze Gripen a fost luată tocmai din lipsă de transparență, astfel că a fost lansată noua procedură pentru achiziționarea avioanelor F-16. Tsvetanov a subliniat că oferta SUA pentru F-16 nu obligă Bulgaria să achiziționeze echipamente și licențe din alte țări, așa cum era în cazul Gripen.

Oficialul executivului de la Sofia a mai arătat că în prezent aparatele F-16 sunt folosite de 10 state membre NATO și UE, în timp ce Gripen doar de Ungaria și Republica Cehă.

Bulgaria a ales să achiziționeze opt avioane noi F-16 de la Lockheed Martin. Oferte au mai fost și din partea suedezilor pentru aparate noi Gripen, dar și din partea italienilor care au oferit avioane Eurofighter la mâna a doua. 

Potrivit raportului comisiei de la Sofia, ofertele suedeză şi italiană nu includ echipamentul necesar şi ar obliga Bulgaria să obţină licenţe şi echipamente din terţe ţări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel